Õhusaaste kahjustab endiselt eurooplaste tervist ja ökosüsteeme

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

15. oktoober 2013 kell 14:30



Ehkki tahkete osakeste õhusaaste on Euroopas vähenenud, elab pea 90 protsenti Euroopa Liidu linnaelanikest endiselt keskkonnas, mis ei vasta liidus kehtestatud normidele, selgus teisipäeval avaldatud ametlikust raportist. Euroopa Keskkonnaagentuur (EAA) väljendas Euroopa õhukvaliteeti käsitlevas aastaaruandes muret tahkete osakeste saaste pärast, mida põhjustab fossiilkütuste põletamine.

 

EAA andmetel on tahkete osakeste emissioon vähenenud Euroopa Liidus aastatel 2002-2011 14-16 protsenti, kuid ületab endiselt lubatud normid.

“Euroopa inimesed hingavad sisse õhku, mis ei vasta Euroopa Liidu ega Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) normidele, õhusaaste praegune tase mõjutab suurt osa linnarahvastikust,” märkis agentuur raportis.

EEA direktor Hans Bruyninckx kommenteeris: “Õhu saastatus põhjustab kahju nii inimeste tervisele kui ka ökosüsteemidele. Suur osa elanikkonnast ei ela praeguste standardite järgi tervislikus keskkonnas. Et jõuda jätkusuutlikule rajale, peab Euroopa olema ambitsioonikas ja tegema rohkem, kui praegune seadusandlus nõuab.”

Kaks saastajat – tahked osakesed ja madalal hõljuv osoon on endiselt hingamisprobleemide, südame- veresoonkonna haiguste ja lühendatud elude põhjuseks. Uued uuringud näitavad ka, et inimese tervisele võib ohtlik olla juba madalam saastatuse tase kui seni arvatud.

 

 

 

Täisraportit saab lugeda SIIN.

 

Allikad: BNS, EEA

Foto: world-weather-travellers-guide.com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt