Meeleavaldus: Portugali valitsus tahab kokku hoida rahva arvelt

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. november 2013 kell 17:32



Portugalis tulid reedel tänavatele tuhanded inimesed, et avaldada meelt palgakärbete ja avaliku sektori reformide vastu, mida valitsus rahvusvahelise abipaketi tingimuste täitmiseks 2014. aasta riigieelarvesse kavandab, vahendab BNS. Pärast majandussurutist on meeleavaldused Portugalis tavalised, ka näiteks käesoleva aasta kevadel avaldati süveneva vaesuse vastu meelt.

 

Pärast kolm aastat kestnud kasinusmeetmeid tahab sealne valitsus järgmise aasta eelarvega kokku hoida veel 3,9 miljardit eurot, mis tuleks osaliselt avaliku sektori palkade ja pensionide arvelt.

Lissabonis kandsid meeleavaldajad loosungeid, mis kutsusid valitsust tagasi astuma ja nimetasid uut eelarvet varguseks. Rahvas väljendas ka pahameelt rahvusvaheliste laenuandjate ehk troika (Euroopa Liit, Euroopa Keskpank ja Rahvusvaheline Valuutafond) suhtes, kes andsid 2011. aastal Portugalile 78 miljardi euro suuruse päästepaketi ja nõuavad nüüd Portugali valitsemissektori eelarvepuudujäägi vähendamist nelja protsendini SKP-st.

Erinevat protestid on kestnud juba nädalaid, lisaks muudele demonstratsioonidele ja tööseisakutele on ametiühingud kutsunud riigiteenistujaid 8. novembril streikima.

Valitsus ei ole aga andnud vähimatki märki kursimuutusest ning loodab täita kõik päästepaketi tingimused 2014. aasta juuniks. Eelarve lõpphääletus peaks parlamendis aset leidma 26. novembril.

Portugalis on töötute protsent ametlikel andmetel kevadiselt 18,2% langenud 16,3% peale, töötuid noorte hulgas on 36,9%.

 

Allikad: BNS, Press TV, Times Colonist

Foto: livinginthesun.info

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt