Kanada soovib osa põhjapoolusest endale saada

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

6. detsember 2013 kell 12:38



Kanada esitab 6. detsembril ÜRO-le taotluse Põhja-Jäämere piiri laiendamiseks ning on sihikule võtnud põhjapooluse, millele ihuvad hammast ka Venemaa ja Taani. National Post kirjutab, et Kanada soovib territooriumi laiendada kuni 1,7 miljoni ruutkilomeetri võrra ja sinna sisse võib jääda ka põhjanaba.

 

Kanada on kulutanud viimase kümne aasta jooksul kulutanud üle 200 miljoni dollari riigi põhjaalade merepõhja uurimiseks ja  kogunud tõendeid oma territoriaaltaotluste toetuseks.

Põhja-Jäämere saarestiku ja seda ümbritsevate merealade Kanadale kindlustamine on üks peaminister Stephen Harperi konservatiivide tähtsamaid eesmärke. “Kanada on asunud kindlustama oma suveräänsust põhjas,” ütles Harperi pressiesindaja Carl Vallée.

British Columbia ülikooli rahvusvahelise õiguse professori Michael Byersi sõnul võib põhjanaba saatus selguda alles 20 aasta pärast, sest isegi Kanada taotluse teaduslike uuringute läbivaatamine võtab ilmselt viis aastat.

Taanilt ja Venemaalt on aga oodata kattuvaid nõudlusi. Taani kinnitas 2011. aastal valitsusdokumendis kavatsust nõutada endale põhjapoolust ja eeldatavasti esitatakse järgmise aasta lõpuks ÜRO mereõiguse konventsioonile vastavasisuline taotlus.

Venemaa esitas taotluse 2002. aastal, kuid see lükati teadusliku tõestuse puudumise tõttu tagasi. Eeldatavasti esitavad venelased uue põhjapoolust sisaldava taotluse, kui on ära oodanud, missugust ala sisaldavad Kanada ja Taani nõudlused.

Maakera soojenedes on maavararikas Arktika muutnud kättesaadavamaks ja jää sulades on võimalik avada laevateid, mille puudumine on seni takistanud maardlate uurimist ja kasutuselevõtmist.

 

Allikad: BNS, National Post

Loe ka: Global Research “Canada is US key to the Arctic”

Foto: nationalpost.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt