Angelina Jolie ennetav rinnalõikus külvas vähiriski kohta segadust

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. detsember 2013 kell 17:36



Hiljuti viisid USA teadlased läbi uuringu, mille tulemusena tõdeti, et kuigi kolm neljandikku ameeriklastest on küll kuulnud Angelina Jolie ennetuslikust lõikusest, ei ole teadlikkus rinnavähiriskidest sellega seoses tõusnud. Uuring avaldati ajakirjas Genetics in Medicine ning selle käigus koguti andmeid enam kui 2500 täiskasvanud naiselt kolm nädalat pärast seda, kui näitlejanna avalikustas talle tehtud ennetava rindade eemalduslõikuse perekondliku eelsoodumuse ja harvaesineva geneetilise muutuse tõttu BRCA1 geenis.

 

Uurimuse autori Dina Borzekowski sõnul on Angelina Jolie juhtum äärmuslik ja kuigi uuring näitab, et näitlejanna tervisega seonduv puudutas üldsust, ei jõudnud teave BRCA geenis esinevate muutuste ja rinnavähiriski vahelistest seostest siiski rahvani.

Jolie rindade eemaldamise looga looga kursis olnud uuringus osalejatest suutsid vaid umbes pooled meenutada lõikuseelselt hinnatud rinnavähiriski ning alla 10% olid võimelised kõrvutama naiste keskmist rinnavähiriski Joliel määratud riskiga. Näitlejanna lugu külvas kasvaja perekondliku eelsoodumuse ja vähiriski vahelistest seostest arusaamisesse pigem rohkem segadust kui selgust. Näiteks arvasid umbes pooled juhtumist kuulnud inimesed ekslikult, et vähi eelnev mitteesinemine perekonnas seostub indiviidi keskmisest madalama kasvajariskiga ning vähemalt ühe vähihaige lähisugulasega inimesed hindasid enda riski keskmisest kõrgemaks.

Selgus ka, et enamik vastanutest olid näitlejanna juhtumist kuulnud kas televisiooni reportaažidest või meelelahutusuudistest ja vaid vähene hulk inimesi luges Jolie enda kommentaare ajalehest New York Times.

 

Allikad: ERR, Science Daily, John Hopkins Bloomberg School of Public Health

Foto: blogs.kqed.org / Gage Skidmore

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt