Pupillide suurus reedab tehtava otsuse

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

24. jaanuar 2014 kell 18:47



Kui tahad teada kaaslase plaane, siis tasub jälgida tema silmaterade liikumist. Hollandi psühholoogide sõnul reedab pupillide suurus tehtava otsuse, vahendab TÜ teadusuudiste portaal Novaator.

 

Amsterdami ülikooli psühholoogid tegid katseid vabatahtlikega, kes pidi jälgima arvutiekraanil toimuvat. Seejärel küsiti, mida nad nägid. Katsealused võisid vastata kas jaatavalt või eitavalt.

Katsete põhjal on sarnaste küsimuste puhul inimese silmaava suurus seotud oodatava vastusega. Pupillide suuruse muutumine oli kõige märgatavam enne vastuse väljaütlemist. Enne jaatavalt vastamist olid silmaterad suuremad kui “ei”-vastuse andmise ootuses.

Silmaterad pani laienema ka vastamiseelne kõhklus. Kui inimene polnud kindel, kas ta küsitut märkas ja soovis vastata “ei”, kuid vastas lõpuks jaatavalt, siis olid tema silmaterad eriti laiad.

Tavaliselt muutuvad pupillid laiemaks hämaras. Nii pääseb silma rohkem valgust ja nägemine paraneb. Silmaava suurust mõjutavad ka erinevad ajus toodetud virgatsained.

Uurimuse autori Tobias Donneri sõnul peegeldab pupillide liikumine täpselt ajus küpsevat otsust. Silmaterade liikumise jälgimise abil saab uurida näiteks inimeste eelarvamusi ning hinnata, kui kindlad on nad oma vastustes.

 

Allikad: Novaator

Teadusuuring: Proceedings of the National Academy of Sciences

Foto: picstopin.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt