Uurijad: Barack Obama sünnitunnistus on võltsing

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

8. märts 2013 kell 13:49



 

USA põhiseaduse järgi on riigi presidendiks kandideerimisel üheks tingimuseks see, et inimene peab olema sündinud USA-s. Kohe pärast Barack Obama kandideerimist 2008. aastal USA presidendivalimistel hakkasid levima kuulujutud, et Obama on sündinud hoopis Keenias. Kas Barack Obama, kes teismeeas on esinenud ka nime Barry Soetoro all, võib olla ebaseaduslikult USA president?

 

Kui hakkasid levima kuuldused, et võib-olla Obama polegi USA-s sündinud, hakati nõudma tema sünnitunnistust. Valgel Majal kulus enam kui aasta, et see dokument ajakirjanduse vahendusel inimestele esitada.

Arizona Maricopa maakonna šerif Joe Arpaio, kes Obama sünnitunnistuse uurimist läbi viis, kahtlustab, et president Obama sünnitunnistus on võltsing. “Me usume, ja olemas on ka tõendid, mis viitavad, et võib olla teostatud võltsing,” räägib Arpaio, kelle sõnul usub tema vabatahtlike uurijate meeskond, et president Obama sünnitunnistus on arvutiga tehtud. Šerif arvab, et seda küsimust peaks arutama kongress.

 

Kõik algas sellest, et Tea Party liikumine palus šerif Joe Arpaiol asja uurida. Ning tema omakorda palus oma vabatahtlike meeskonnal sellega tegelema hakata. Arpaio meeskonna ülemuurija Mike Zullo ütles, et tegu võib olla ühe suurema skandaaliga, millesse ameeriklased on tõmmatud.

Zullo väidab, et uurimist ei alustatud eesmärgiga presidenti kahjustada: “Algselt oli meie eesmärgiks tõestada, et see dokument on autentne. Kuid probleem on selles, et tõestusmaterjalid juhtisid meid teisele teele.” Zullo sõnul kulus kuus kuud ja 2200 tundi, jõudmaks järeldusele, et 2011. aasta aprillis Valge Maja poolt avaldatud president Obama sünnitunnistus Hawaiilt on fabritseeritud.

“See ei ole kunagi olnud paberist dokument, vaid loodud sõna otseses mõttes arvutit ja küberruumi kasutades.” Valge Maja reageering ja ametlik kommentaar juhtunule on: “Me ei ole võimelised probleeme lahendama, kui tähelepanu juhitakse kõrvalistele asjadele ja palaganile.”

 

Telekanal CBS5 küsib Mike Zullolt:

Teie reputatsioon ja nimi on selles uurimises kaalul. Kui hästi te end neid väiteid tehes tunnete?

“Väga hästi, sest me saime sel teemal just ekspertidelt nõu. Me võime selle Valge Maja poolt saadetud faili kihiti koost lahti võtta. Päris sünnitunnistusega, mis on sisse skaneeritud, seda teha ei saaks, või ükskõik millise muu dokumendiga.”

Mida ütlete kriitikutele, kelle arvates on see kõik jama?

“Tõestage seda. Meie tegime seda. Meie tõestasime oma väidet. See dokument on võltsitud.”

 

2012. aastal antud pressikonverentsil rääkis Mike Zullo: “Härra Obama sünnitunnistusel on umbes kaheksa või üheksa linki ja kihti. Lingid ja kihid viitavad sellele, et dokument on kokku pandud. Sünnitunnistust võrreldi päris dokumendiga, mille uurijad arvutisse skaneerisid.”

Zullo ütleb, et pärast põhjalikku uurimist leiti nende kahe dokumendi vahel mitmeid erinevusi, üheks neist roheline turvapaber. Uurijad väidavad, et see peaks olema nähtav dokumendi põhjana, kuid sünnitunnistusel oli see viimane dokumendile lisatud kiht.

Zullo ütles ka, et registreerimise ja osariigi templeid võib ringi liigutada, aga kui dokument oleks autentne, ei oleks see võimalik. Kes iganes selle dokumendi lõi, pani paika kõigepealt valgele taustale need templid ja alles siis lõi rohelise turvapaberi nende ümber. Zullo ütles, et Obama sünnitunnistus kukkus läbi igas testis.

 

Kõik kuus videot, mis selgitavad uurimise käiku, on laetud üles Youtube’i kasutaja TeaPartyPowerHour poolt.

Põhjus, miks Barack Obama ei saanud oma sünnitunnistust maailmale avaldada, on väidetavalt selles, et Obama varjab oma tegelikku isa, kelleks väidetavalt on Frank Marshall Davis, Hawaiil elanud kommunist. Aga Obama kogu poliitiline karjäär on üles ehitatud müüdil, et tema isa oli vaene kitsekarjus Keeniast ning Obama suutis end nullist üles töötada USA presidendiks. The American Dream. Yes We Can.

 

Loe lisaks: Yahoo News, New York Daily, USA Today, CBS, CBS 2, Now Public

Vaata lisaks CBS5 reportaaži aastast 2012.

Vaata ka “Ulmefilmi” 12. osa, mis Obama teemat käsitleb (eesti keeles). www.ulmefilm.ee

Soovitame vaadata režissöör Joel Gilberti koostatud dokfilmi “Dreams From My Real Father”, mis seletab detailselt lahti Barack Obama lapsepõlve.

 

Toimetas Hando Tõnumaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt