Volinik: korruptsiooni ulatus EL-is on üüratu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. veebruar 2014 kell 9:48



Korruptsioon Euroopa Liidu 28 liikmesriigis läheb aastas maksma umbes 120 miljardit eurot, mis võrdub bloki aastaeelarvega, ütles esmaspäeval EL-i sisevolinik Cecilia Malmström. Euroopa Komisjoni esimest korruptsiooniraportit esitledes rõhutas Malmström, et tegemist on hinnanguga ning et tegelik arv võib olla hoopis suurem. Volinik kutsus liikmesriike korruptsiooni väljajuurimiseks rohkem tegema, öeldes, et “käed rüpes istumise hind on liiga kõrge”, vahendab BNS.

 

Voliniku sõnul võib tegelik arv olla isegi suurem, kui 120 miljardit eurot, kuigi see moodustab veidi vähem kui protsendi EL-i sisemajanduse kogutoodangust. “Probleemi ulatus EL-is on üüratu,” kirjutas volinik Rootsi ajalehes Göteborgs-Posten. “Korruptsioon õõnestab usku demokraatlikesse institutsioonidesse, tühjendab legaalse majanduse ressurssidest ja on taimelavaks organiseeritud kuritegevusele.”

Aruanne ei reasta liikmesriike probleemi tõsiduse põhjal ega paku välja meetmeid korruptsiooni vähendamiseks. Malmströmi sõnul võidakse seda teha pärast kõnelusi liikmesriikidega.

“Üks on selge – korruptsioonivaba piirkonda ei ole Euroopas olemas,” rääkis volinik. Kuigi Malmström ei soovinud ühtki riiki konkreetselt välja tuua, on EL-il olnud pikka aega mure korruptsiooni pärast Bulgaarias ja Rumeenias, mis seati blokiga liitudes 2007. aastal järelevalvemehhanismi alla.

Raportis märgitakse, et võitlus korruptsiooniga on olnud Bulgaaria jaoks pikka aega prioriteet, kuid pingutustest hoolimata on probleem endiselt üldlevinud. Hiljutised arvamusuuringuid näitasid, et korruptsiooni üleüldisust tunnistab 84 protsenti bulgaarlasi ja 93 protsenti rumeenlasi.

Kõige korruptsioonivabamate EL-i liikmete seas nimetas raport Taanit ja Soomet. Prantsusmaa puhul märgiti, et riik pole tegelnud korruptsiooniga seotud riskidega avaliku sektori hangetes. Saksamaa puhul tunnistati, et riik on üks korruptsioonivabamaid Euroopas, kuid olukord paraneks veelgi, kui kehtestataks “ranged trahvid valitud ametiisikute korruptsiooni eest”.

Rahvusvaheline korruptsioonivastase võitluse organisatsioon Transparency International tervitas raportit, nimetades seda oluliseks sammuks EL-i “kollektiivsetes jõupingutustes korruptsioonivastase võitluse tõhustamiseks”.

 

 

Allikad: BNS, Euroopa KomisjonGöteborgs-Posten

Euroopa Komisjoni korruptsiooniraporti leiad siit.

Foto: tothetick.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt