Jaanuaris kõikidel õpetajatel palk ei tõusnudki

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. märts 2013 kell 14:06



 

Kohalikele omavalitsustele kuuluvate üldhariduskoolide täiskoormusega õpetajate jaanuari keskmine palk oli raamatupidamisandmetel 913 euro asemel 819 eurot, seega ei olnud paljud omavalitsused aasta alguses koolide eelarvetesse palgatõusuks vajalikku raha veel eraldanud, vahendab BNS.

 

Ministeeriumis koostatud õpetajate jaanuarikuu palga ülevaatest on näha, et jaanuaris panustati õpetajate palka keskmiselt umbes kümme protsenti vähem kui lubanuks riigi antud palgatoetus ehk välja maksti ainult 89,7 protsenti võimalikust, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Kui kogu palgatõusu raha oleks jaanuaris õpetajateni jõudnud, siis olnuks õpetajate keskmine palk vähemalt 913 eurot. Mitmes omavalitsuses tõusis õpetajate palk veebruaris, osas omavalitsustes rakendub palgatõus tagasiulatuvalt alles märtsis. Omavalitsustel on õigus otsustada, kuidas, millises mahus ja proportsioonis koolidele palgaeelarve eraldada.

Absoluutsummas jäi enim riigi palgatoetust välja maksmata Tallinna linnas, mille aruandluse kohaselt panustati jaanuaris õpetajate palkadesse vaid 6,5 protsenti linnale eraldatud töötasutoetusest. Arvestuslikult jäi välja maksmata veidi enam kui 829 000 eurot. Omavalitsusele eraldatud palgatoetusest maksis välja alla seitsme protsendi 19 omavalitsust ning üle 10 protsendi 26 omavalitsust. Alla seitsme protsendi välja maksnute seas oli Tallinna kõrval ka teisi suuremaid omavalitsusi, nagu Jõhvi vald ja Jõgeva linn.

Omavalitsuse või kooli tasandil võib leppida kokku kõrgemates, kuid mitte madalamates õpetajate miinimumpalkades. Sellest aastast on õpetajate palgatoetus ka sihtotstarbeline, mis tähendab, et kogu toetus peab jõudma koolide palgaeelarvetesse ning seeläbi ka õpetajate palkadesse.

 

Allikas: BNS

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt