Teadlased astusid esimese olulise sammu väljasurnud liigi taastamisel

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. märts 2013 kell 15:32



 

Eelmisel reedel toimunud konverentsil TEDxDeExtinction teatasid Austraalia teadlased edust Lazaruse projektis, mille eesmärgiks on tuua tagasi juba 1983. aastal välja surnud konnaliik.

 

See konnaliik (Rheobatrachus silus) on tähelepanuväärne selle poolest, et emased kasutavad oma magu emakana ning “sünnitavad” oma järglased veekogu serval seistes suu kaudu otse vette. Sellel liigil oli väga väike leviala Queenslandi vihmametsades ning pole täiesti kindel, miks nad välja surid.

Teadlaste rühm, keda juhib New South Walesi ülikooli paleontoloog Mike Archer, on juba viis aastat proovinud väljasurnud liigi geneetilist materjali sisestada doonorkonna kudusse ja jõudnud nii kaugele, et munadest kasvasid embrüod.

Väljasurnud konnaliigi geneetilise materjalid said teadlased tänu sellele, et 1970ndatel külmutas Adelaide’i konnauurija Mike Tyler ühe konnadest ära.

Tulemused pole veel avaldatud, aga tegemist on esimese korraga, kui sellist tehnikat on väljasurnud liigiga katsetatud. Kuigi paljud teadlased on öelnud, et kunagises kassahitis Jurassic Park kujutatud liikide tagasitoomine pole võimalik, näitab Austraalia projekti edu, et tegemist pole enam pelga fiktsiooniga.

Teadlased sõnasid, et kuigi nad pole veel väljasurnud konna tagasi toonud, saab nende kasutatud kloonimistehnoloogiat tarvitada ka  ohus olevate konnade genoomide konserveerimiseks ning väljasuremise peatamiseks.

 

Allikad: SMH, iO9, National Geographic

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt