Homöopaatide kollektiivne üledoos Saksamaal: kas katse naeruvääristada alternatiivmeditsiini?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

14. september 2015 kell 20:03



Üsna hiljuti kirjutasime sellest, et USA-s on viimase aasta jooksul segastel asjaoludel hukkunud mitu tuntud ja hinnatud alternatiivravi arsti. Uued ärevust tekitavad uudised tulevad seekord aga hoopis lähemalt – Saksamaal Hamburgi külje all toimunud alternatiivmeditsiini seminarilt toimetati 29 osalejat haiglasse ohtliku psühhedeelse aine tarbimise järel. Kuigi meedia on ristinud selle juhtumi juba Handelohi kollektiivtripiks, kahtlustab politsei, et kannatanud ei tarbinud ainet tahtlikult ning tegemist oli räpase mänguga.

 

Peamiselt homöopaate koondav seminar toimus 4. septembril Hamburgist lõuna pool väikeses Handelohi linnas. Esimene hädaabikõne konverentsikeskusest tuli 14.25 pärastlõunal ning 90 minutit hiljem oli sündmuskohale kogunenud enam kui 150 kiirreageerijat, sealhulgas tuletõrje, punase risti, erakorralise meditsiini ja politsei esindajad. Kohale saabunud erakorralise meditsiini töötajad leidsid eest olukorra, kus 29 inimest vanuses 24–56 komberdasid ringi, rääkisid segast juttu ning paljud kannatasid krambihoogude, pettekujutelmade, hingamisprobleemide ning südamekloppimise käes. Paljude kannatanute olukord oli tõsine, kuid mitte eluohtlik. Vere- ja uriiniproovid näitasid, et tarbitud aineks oli sünteetiline hallutsinogeenne aine 2C-E, mida tuntakse Saksamaal ka aquarust’i nime all ja mis keelustati 2014. aasta lõpus. Tegemist on ainega, mille mõju kirjeldatakse kui LSD ja ecstasy kombinatsiooni.

Spekulatsioone selle kohta, mis põhjusel 29 homöopaati said narkootikumi üledoosi, on mitmeid. Juhtumile on viidatud kui “kollektiivsele eksperimendile“, mille käigus terapeudid enda peal aine mõju katsetada soovisid. Uudistekanal RT nimetab seda juhtumit halvustavalt “enda ravimi proovimiseks”, mis on aga tõest väga kaugel, kuna hallutsinogeeni üledoos on homöopaatia põhimõtetega sisulises vastuolus: homöopaatiliste ravimite puhul heidetakse ette vastupidist, et neis ei sisaldu reaalset toimeainet enam üldse.

Saksamaa valitsuse narkootiliste ainete komisjoni ekspert Torsten Passie kommenteeris uudistekanalile NDR: “Tegemist pidi olema mitmekordse üledoosiga. See ei toeta seisukohta, nagu oleks kannatanud võtnud hallutsinogeeni teadlikult. Peame oletama, et neile ei räägitud selle aine olemusest, mõjust ja riskidest enne selle võtmist.“ Politsei uurib võimalust, et ainet anti seminaril osalejatele selleks, et nende kulul nalja heita. Poliseil ei olnud võimalik kohe kannatanuid üle kuulata, kuna nende seisund ei võimaldanud seda. Need, keda oli võimalik küsitleda, ei olnud väidetavalt teadlikult tarbinud mitte midagi, mis võiks sellist seisundit põhjustada.

Paljud vaatlejad on avaldanud arvamust, et tegemist oli katsega alternatiivmeditsiini ja sellega tegelevate terapeutide mainet kahjustada. Ning kindlasti see osaliselt ka õnnestus. Saksamaa alternatiivterapeute koondav ühendus The Association of German Healing Practitioners (VDH), mis esindab muu hulgas ka homöopaate, mõistis avalikus seisukohas juhtumi rangelt hukka. Nende sõnul on selle juhtumi korraldajad teadmata ning selliseid intsidente ühingus ei tolereerita. Samuti rõhutas ühingu esindaja, et Handelohi konverentsil toimunu on tõsiselt kahjustanud alternatiivmeditsiini kutse mainet ning sellised teod ei sobi kokku loodusravi olemusega, minnes sellega vastuollu nii moraalses kui ka seaduslikus mõttes.

Kas tegemist oli katsega naeruvääristada alternatiivterapeute, halva nalja või kollektiivse ravimikatsetusega, see on veel teadmata. Vaadates seda sündmust aga selles kontekstis, mis viimase aasta jooksul on alternatiivmeditsiini esindajatega toimunud USA-s, näib tõenäoline, et tegemist ei olnud siiski tahtliku “kollektiivtripiga“.

 

Allikad: Wake Up World, The Independent, DW 1, DW 2, Health Nut News, Business Insider

Foto: de:Benutzer:Rettungssani / Wikimedia Commons

 

Toimetas Katrin Suik

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt