Inspireerivad Eesti inimesed: 8. klassi õpilased toodavad looduslikku nätsu

15. aprill 2014 kell 18:30



1904218_521093158008265_1394116251_nEesti terviseedendajad tunnevad suurt muret eestlaste tervise üle. Viimastel aastatel on luubi alla võetud kooliõpilaste toitumisharjumused, sealhulgas ka see, mida vahetundides koolikohvikutest näksimiseks ostetakse. Väiksemat tähelepanu on saanud aga pealtnäha süütud poenätsud, mis sisaldavad teatavasti aspartaami ja muid e-aineid. Õnneks leidub Järvamaal rühm 8. klassi õpilasi, kes otsustasid selle mure lahendamiseks ise looduslikest ainetest nätsu tootma hakata.

 

Koeru keskkooli õpilased Hannes Linno, Indrek Heinmets, Laura Lepik, Mihkel Kelgo, Johanna Ilves ja Liisbeth Mets hakkasid nätsutootmisele mõtlema napilt pool aastat tagasi, tänaseks on valminud esimene partii närimiskummi nimega Nätrum. Idee autor oli Indrek Heinmets, kuid edasine protsess oli juba tiimitöö ning koolinoortele on nii jõu kui ka nõuga abiks ka nende mentor Indrek Kelder. Telegrami küsimustele vastas Nätrumi tegevjuht Hannes Linno.

 

Kuidas tulite loodusliku nätsu valmistamise idee peale?

Idee tekkis Eesti Energia koolinoorte ettevõtlikkusideede ja arenguprogrammi Entrum ajurünnakute käigus. See tekkis nii-öelda isiklikust vajadusest. Nätsu närides jõudsime mõttele, et kaubanduses on müügil tegelikult küllaltki vähehuvitavad nätsud ja eri firmadel on ka maitsed üsna sarnased.

Täpsemalt uurima hakates selgus ka, et poenätsud kujutavad ka tervisele suurt riski. Nimelt koosnevad kaubanduses müügil olevad nätsud sünteetilistest ainetest, mille kohta on avaldatud uuringuid, et need võivad olla tervisele kahjulikud. Tavalised nätsud baseeruvad sünteetilisel kummil ning sisaldavad kunstlikku magusainet aspartaami ja sünteetilisi maitsetugevdajaid.

Me otsustasime välja töötada unikaalsed gurmeenätsud, mis koosnevad ainult looduslikest koostisainetest. Ning lisaks püsivalikus olevatele maitsetele (mustikas, piparmünt jne), töötame välja ka hooajalised maitsed (vürts/kaneel – talvel, jõhvikas – sügisel, jne). Lisaks oleme väiketootjana paindlikud muutma nätsu maitset vastavalt klientide eelistustele.

10007420_667474606632082_375801965_n

Laura, Johanna, Liisbeth, Hannes ja Mihkel

 

Kes mõtles välja nätsu koostise? Kas keegi teie meeskonnast on tugev keemias või kasutasite mõne keemiku abi?

Mingi retsepti leidsime ka internetist. Seal on kasutusel küll looduslik kummi, aga USA eripäradest lähtuvalt on aspartaam ja muud sünteetilised ained asendatud maisisiirupiga – mis on küll veidi looduslähedasem, aga samuti vastuolulise mainega. Seega, selle jätsime kohe kõrvale ja võtsime algusest peale suuna oma retsepti väljatöötamisele. Juba enne esimese kummipartii saabumist Ameerikast katsetasime erinevate maitsesiirupite keetmisega ja üritasime ennast teooriaga nii hästi kurssi viia kui võimalik. Meile oli suureks abiks Tallinna Tehnikaülikooli toidutehnoloogia õppetooli dotsent Katrin Laos, samuti oli meil võimalus kogemuste saamiseks külastada maiustustetööstust Kalev, kus ju kah kunagi suurel hulgal nätsu toodeti.

Nüüd kui esimene partii on edukalt valmis tehtud ja ära nätsutatud, plaanime enne suurema tootmise käivitamist veel paar partiid tootearenduseks teha, kindlasti proovime ka näiteks täidisnätse või kes teab, ehk isegi soolast nätsu. Väikeseks probleemiks on osutunud loodusliku kummi kehv kättesaadavus – kasvab ju sapodillapuu põhiliselt Mehhikos ja suhtlemine nendega on käinud üle kivide ja kändude.

Nätsu maitse on hoolimata sünteetiliste maitsetugevdajate puudumisest küllaltki tugev ja hea. Ainus puudus poenätsudega võrreldes on ehk maitse mõnevõrra lühem püsimine, samas, ilma sünteetiliste lisanditeta on selle probleemi lahendamine osutunud oodatust keerukamaks. Loodame siin järgmises partiis valmivate täidisnätsude peale.

 

1063090_526215840829330_1051316212_n

 

Kuidas oma projekti rahastate?

Esialgu tuleb raha isiklikust taskurahast või meie toetajatelt, lähema paari kuu jooksul aga oleme toote loodetavasti nii küpseks saanud, et ei häbene selle eest ka raha küsida.

 

Kuidas vanemad, õpetajad ja koolikaaslased teie tegemistele Nätrumiga kaasa elavad?

Nii koolikaaslased kui ka õpetajad peavad meie projekti väga huvitavaks. Saadud on väga palju head tagasisidet ja kõik hoiavad meile pöialt. Vanemad on muidugi meie üle väga rõõmsad, et tegeleme millegi huvitava ja kasulikuga ja saame uusi teadmisi.

 

Kas teie koolis on veel õpilasfirmasid?

Me ise ei pea ennast “õpilasfirmaks”, kuna see justkui vihjab, et meile peaks meie noorusest tulenevalt tegema hinnaalandust. Me ise leiame, et meie projekti puhul ei piisa ainult õppeaastast, plaanis on tegevust jätkata ikka kooliväliselt OÜ-na. Meie koolis rohkem õpilaste veetud firmasid praegu ei ole.

 

Kui juba nätsu puhul muretsete looduslike koostisosade pärast, siis kui oluliseks peate tervislikku toitumist?

Muidugi on ka see projekt pannud meid mõtlema ja toidumenüü esimeses valikus ei ole kindlasti burger ja pitsa.

 

Kui palju teie arvates pööratakse Eesti koolides tähelepanu õpilaste toitumisharjumustele?

Üldises vaates on sellele muidugi keeruline vastata. Kui oma kooli jälgida, siis on tervislikkus olulisel kohal. Iga koolilõuna juurde on võimalik võtta endale ka ports salatit ja saia asemel pakutakse leiba. Lisaks on koolis olemas nii piim kui ka puuvili.

 

Kui olete oma nätsuäri käima saanud, siis kas plaanite veel mõnda looduslikku toodet välja töötama hakata?

Otsest ideed ei ole firma laiendamiseks. Ilmselgelt kulub ka nätsuäri käimasaamiseks tükk aega. Kui nätsuäri juba käib, siis on õige aeg teha plaane edasiseks.

 

Fotod: natrumeesti.webs.com, erakogu

Lisainfo: Nätrum, Nätrumi Facebook

 

Toimetas Mariann Joonas