Ookeanis olev elavhõbe tapab polaarrebaseid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

8. mai 2013 kell 20:43



rebaneTeadlaste hinnangul saavad Arktikas elavad polaarrebased, kelle toit tuleb ookeanist, söögist ohtlikult suures koguses elavhõbedat. Seda võib seostada nende arvukuse vähenemisega, vahendab ERR. ÜRO andmetel on maailma ookeanide elavhõbedasisaldus viimase saja aasta jooksul kahekordistunud.

 

 

Nüüd teatas teadlasterühm ajakirjas PLoS ONE avaldatud artiklis, et on leidnud polaarrebaste organismist märkimisväärses koguses elavhõbedat.

Teadlased uurisid Aleuutides asuval Mednõi saare polaarrebaste populatsiooni, kes toituvad peaaegu ainult merelindudest ja vahel ka hülgekorjustest. Saare rebastepopulatsioon vähenes teadmata põhjusel kõige enam 1970ndatel ning ehkki nüüd on nende arvukus stabiilne, on paljud neist kehvas seisus ja kaaluvad vähe. Rahvusvaheline looduskaitseliit (IUCN) on kandnud polaarrebased lausa ohustatud liikide hulka.
Rebaste karvu ning toitu analüüsides leiti neist ebatavaliselt kõrgel määral elavhõbedat, mis võib just selliseid sümptomeid põhjustada, nagu rebastel esineb. Teadlased võrdlesid Venemaa polaarrebaste andmeid nende Islandi liigikaaslastega, kes elavad sisemaal ja toituvad maismaalindudest ja närilistest. Nende organismis leidus elavhõbedat tunduvalt vähem.

Uuring tõstatas olulisi küsimusi, kuidas elavhõbe Arktika piirkonnas mere toiduahelas akumuleerub.

 

Allikas ja täisartikkel: ERR



 

Toimetas Maarja Aljas 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.