12 puu- ja köögivilja, milles leidub kõige enam pestitsiide

6. august 2013 kell 18:10



a36408c3-4a1b-4478-b34a-fc6d9fb78caa_shutterstock_85193248_paprika_groente_1000_490x330Ameerika mittetulundusühing The Environmental Working Group (EWG) on keskkonnaorganisatsioon, mis on spetsialiseerunud toksiliste kemikaalide, põllumajandusalase subsideerimise ja korporatsioonide vastutustundliku käitumise uurimisele ja avalikkuse informeerimisele tervise ja keskkonna teemadel. Igal aastal avaldavad nad nimekirja puu- ja köögiviljadest, milles on nende poolt läbi viidud testide järgi leitud kõige enam pestitsiidide jääke.

 

Puu- ja köögiviljaderohke menüü kaalub enamasti üles põllumajanduskemikaalide põhjustatud kahju. Kuid selleks, et värskest toidust saadavat kasu maksimeerida, tasub EWG poolt kokku pandud nimekirjas olevaid puu- ja köögivilju kas vältida või eelistada mahetoodangut. On oluline silmas pidada, et see uurimus on tehtud USA turu põhjal, mis tähendab, et Eestis kehtib see nimekiri eelkõige kaugemalt imporditud kaubale. Kodumaise toidukauba puhul ei pruugi see pingerida sama olla.

 

Kõige saastunumate puu- ja köögiviljade nimekiri:

Õunad, seller, kirsstomatid, kurk, viinamarjad, tulised piprad, nektariinid, virsikud, kartulid, spinat, maasikad, paprika. Lisaks lehtkapsas ja suvikõrvits, millest leiti selliste kemikaalide jääke, mis on keelustatud juba 1970–1980-ndatel, kuid need on pinnases väga püsivad.

Lisaks kõige saastunumale toodangule on EWG kokku pannud ka nimekirja kõige puhtamatest värsketest toiduainetest: spargel, avokaado, kapsas, kantaluup ehk muskusmelon või dessertmelon, magusmais, baklažaan, greip, kiivi, mango, seened, sibulad, papaia, ananass, rohelised herned (külmutatud), maguskartul.

EWG nimekirja ei ole lisatud GMO toodangut, kuna seda müüakse väga harva värskel kujul – suurem osa GMO maisi ja sojat jõuab tarbijateni töödeldud toitudena. USA turul on võimalus leida supermarketist värsket geenmuundatud suvikõrvitsat, Hawaii papaiat ning mõningaid magusmaisi liike, kuid Euroopa turul peavad need olema vastavalt märgistatud. Võrreldes eelmise aastaga on muutunud see, et enam ei ole saastunud viljade nimekirjas mustikaid ja lehtsalatit, kuid õunad, maasikad, spinat, kirsstomatid ja kurk on selles nimekirjas juba teist aastat järjest.

 

Allikad: Mind Body Green, EWG

Foto: www.wageningenur.nl

 

Toimetas Katrin Suik