2000 aastat vanast laevavrakist leiti looduslikke ravimeid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

30. aprill 2013 kell 10:20



 

Ennevanasti kasutati ravimiseks taimi ning seda ei nimetatud “alternatiivraviks”. Traditsioonilise meditsiinina tunti kõige kauem kasutusel olnud meetodeid – looduse ja taimede abiga tervendamist. Ajad on muutunud ja nüüd on meile vaja vahel meelde tuletada, et loodus on meile ravimeid pakkunud juba väga ammusest ajast ning me võime neid ka tänapäeval usaldada. Üks selline meeldetuletus ilmus välja paar aastat tagasi, kui arheoloogid leidsid 2000 aastat tagasi Toscana ranniku lähedal uppunud laeva pardalt puidust kasti, mis oli täis ravimeid.

 

Arvatakse, et laev on hukkunud umbes 130 eKr. See vedas veini, klaasist esemeid, lampe ja keraamikat. Laeva päritolu ja sihtpunkt ei ole selge, kuid on teada, et laeva pardal oli ka ravitseja. Sügaval merepõhjas säilinud puidust kastis oli terve ravimitekogu ning ilmselgelt ei olnud tegemist farmaatsiatööstuse laboritoodanguga.

Teadlased uurisid ravimite DNA järjestuse alusel, millega võis tegu olla ning leidsid, et nende valmistamiseks oli kasutatud erinevaid taimi, nagu näiteks peenestatud sellerit, sibulat, porgandit, kapsast, lutserni, kastaneid, redist, raudrohtu, peterselli, mungalille, hibiskust ja savi. Kastist leiti ka uhmer ja uhmrinui, mida tõenäoliselt kasutati taimedest ja ürtidest ravimite valmistamiseks.

 

Maailma vanimad ravimid

Uurimist läbi viinud teadlane Alain Touwaide kommenteeris, et tegemist on väga erilise leiuga: “Kõik oli väga hästi suletud. Taimi ja köögivilju purustati tõenäoliselt selle sama uhmri abiga, tablettides võis ikka veel aimata taimekiudusid. Samuti sisaldasid need savi, mida isegi tänapäeval kasutatakse seedesüsteemi vaevuste raviks.”

Seda peetakse kõige vanemaks iidsete ravimite leiuks. Selliseid ravimeid on dokumenteerinud Vana-Kreeka tekstid, mida hiljem on kohandanud vanaroomlased – mõlemal juhul ulatuvad raviviiside juured tagasi Aafrikasse, mida peetakse meditsiini tõeliseks sünnipaigaks.

Tõenäoliselt kasutati laeval leitud ravimeid üldhaiguste raviks ja meremeestel tihti esinevate seedevaevuste leevendamiseks. Paljud nendest komponentidest on ravimina kasutusel ka tänapäeval – lisaks savi kasutamisele seedevaevuste leevendamiseks kasutatakse näiteks sellerit reuma ravis ning sibulat põletikuliste haiguste puhul.

 

Allikas: Natural Society

Loe lisaks: Telegraph

Foto: cempaka-marine.blogspot.com

 

Toimetas Katrin Suik

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt