Teadusuuring: tervislikult toitujad põevad Covid-19-t kergemalt

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

20. september 2021 kell 9:38



Teadus on nüüd kinnitanud seda, mida terve mõistus on rääkinud poolteist aastat: tervislikult toitujad põevad Covid-19-t kergemalt – seega on nüüd viimane aeg end “vaktsineerida” ning lisada menüüsse värskeid (mahedaid) puu- ja köögivilju. Harvardi teadlaste poolt tehtud uuringu kirjutas oma Facebooki lehel lahti Kuressaare Haigla, avaldame nende postituse täiskujul.

 

Oleme korduvalt rääkinud tervisliku toitumise mõjust kehale. Taaskord on põhjust rõhutada, et toit ei ole vaid maitseelamus, vaid terve keha kütus, mis hoiab töös kogu meie keha keerulist masinavärki. The Harvard Gazette avaldatud artiklist selgub, et seos on ka COVID-19 viiruse ja tervisliku toitumise vahel:

“Kuigi metaboolseid ehk ainevahetusega seotud seisundeid (näiteks ülekaalulisus ja II tüüpi diabeet) on seostatud raskema COVID-19’ga ning sellega kaasnevate tõsiste sümptomite tekkimise riskiga pärast nakatumist, ei ole seni olnud teada toitumise mõju nendele riskidele.

Ajakirjas Gut avaldatud Harvardi Massachusettsi üldhaigla (MGH) teadlaste hiljutisest uuringust selgus, et inimestel, kelle menüüsse kuulus tervislik taimne toit (puu-ja juurviljad), olid COVID-19 viirusega seotud sümptomid vähem väljendunud. Toitumise kasulik mõju COVID-19 riskile näis eriti oluline nende inimeste puhul, kes elavad kõrge sotsiaalmajandusliku puudusega piirkondades.

“Varasemad aruanded näitavad, et kesine ning toitainetevaene toitumine on pandeemiast ebaproportsionaalselt mõjutatud inimgruppide ühine tunnusjoon. Samas puuduvad andmed toitumise ja COVID-19 riski ning raskusastme vahelise seose kohta,” ütleb uuringu juhtiv autor Jordi Merino – diabeedi osakonna teadur ja MGH genoomse meditsiini keskuse ning Harvardi meditsiinikooli meditsiiniõpetaja.

Uuringu raames analüüsis Merino koos oma kolleegidega andmeid nutitelefonipõhise COVID-19 sümptomite uuringu 592 571 osaleja kohta. Osalejad elasid Ühendkuningriigis ja USA’s ning nad värvati uuringusse 24. märtsist 2020 ja järgiti kuni sama aasta 2.detsembrini. Uuringu alguses täitsid osalejad küsimustiku, milles uuriti nende pandeemiaeelsete toitumisharjumuste kohta. Toitumise kvaliteeti hinnati tervisliku taimse dieedi skoori abil (Plant-Based Diet Score), mis rõhutab tervislikku taimset toitu, näiteks puu- ja köögivilju.

Järelkontrolli käigus selgus, et COVID-19 viirusega nakatus 31 831 osalejat. Tervislikuma eluviisiga inimestel oli 9% väiksem risk haigestuda COVID-19 viirusesse ja 41% väiksem risk põdeda viirust raskekujuliselt. Andrew Chan, gastroenteroloog ja MGH kliinilise ja translatiivse epidemioloogia üksuse juht ütles, et uuringu kohaselt võivad inimesed oma toitumisele tähelepanu pöörates potentsiaalselt vähendada koroonaviirusesse haigestumise riski.

Tulemused viitavad ka sellele, et rahvatervise strateegiad, mis parandavad juurdepääsu tervislikule toidule ja tegelevad tervisega seotud sotsiaalsete teguritega, võivad aidata vähendada COVID-19 pandeemia koormust.

“Meie tulemused on üleskutse valitsustele ja sidusrühmadele, et nad tooksid mõjuka poliitikaga esikohale tervisliku toitumise ja heaolu. Vastasel juhul riskime sellega, et kaotame aastakümneid kestnud majandusarengu ja suurendame erinevust inimeste tervislikus seisundis,” ütleb Merino.

Uuringut juhtisid Londoni Kings College’i uurijad. Kaasautorid on Amit D. Joshi, Long H. Nguyen, Emily R. Leeming, Mohsen Mazidi, David A. Drew, Rachel Gibson, Mark S. Graham, Chun-Han Lo, Joan Capdevila, Benjamin Murray, Christina Hu, Somesh Selvachandran, Alexander Hammers, Shilpa N. Bhupathiraju, Shreela V. Sharma, Carole Sudre, Christina M. Astley, Jorge E. Chavarro, Sohee Kwon, Wenjie Ma, Cristina Menni, Walter C. Willett, Sebastien Ourselin, Claire J. Steves, Jonathan Wolf, Paul W. Franks, Timothy D. Spector, Sarah Berry ja Andrew T. Chan.”

 

Allikad: Kuressaare Haigla Facebook, Harvard

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt