Taimetoitlusega saab alandada vererõhku

27. veebruar 2014 kell 9:14



vegetablesTaimetoitluse roll vererõhule on teadlaskonnas seni tekitanud vastakaid arvamusi ning lahknevaid uuringutulemusi. Eesmärgiga tuua sellesse küsimusse selgust viisid Jaapani teadlased olemasolevatele töödele toetudes läbi metaanalüüsi, vahendab ERR-i teadusuudiste portaal.

 

Ühtekokku käsitleti seitsme kliinilise katsetuse (311 osalejat) ja 32 vaatlusliku töö tulemusi (21 604 osalejat). Vegetaarlust defineeriti antud uuringus kui lihatoodete vältimist, samas piimatooted, munad ja kalatoidud olid lubatud.

Metaanalüüs näitas selgelt, et taimetoitlus seostus madalamate vererõhu näitudega kui kõigesöömine, nii oli taimetoitlaste süstoolne vererõhk kliinilistes katsetustes keskmiselt 4.8 mmHg madalam kui kõigesööjatel, ülejäänud töödes oli see erinevus keskeltläbi 6.9 mmHg, diastoolse vererõhu korral olid näitajate langused vastavalt 2.2 ja 4.7 mmHg.

Töö läbi viinud teadlaste sõnul on see vähenemine sarnane madala soolasisaldusega dieedi või siis 5 kilogrammise kehakaalu languse soodsatele mõjudele. Süstoolse vererõhu langus 5 mmHg võrra seostub 9% madalama koronaarse südamehaiguse riskiga ning 14% madalama insuldisurma riskiga.

 

 

Allikad: ERR Teadus, Medical News Today

Teadusuuring: JAMA Internal Medicine

Foto: azahar-sevilla.com

 

Toimetas Mariann Joonas