X

10 eurot =

Lihtsad vahendid vähiravi toetamiseks – sidrun ja söögisooda

17. november 2014 kell 12:30



lemon_baking_sodaAjal, mil vähi esinemissagedus tõuseb väga kiiresti, muutub aina olulisemaks uute alternatiivsete ja ohutute ravimeetodite leidmine. Teadustöö vähi põhjuste ja ravivõimaluste kohta on väga laialdane. Vahel on uuteks leidudeks eksootilised taimed ja nendest valmistatud preparaadid, teistel juhtudel aga uuritakse midagi sootuks lihtsamat ja kergemini kättesaadavat – sellised ained on ka söögisooda ja sidrun.

 

2012. aastal avaldas Arizona ülikooli vähiuuringute keskus ametliku teate, et  asutuse teadlane Mark “Marty” Pagel sai USA riiklikult terviseinstituudilt (National Institutes of Health, NIH) 2 miljoni dollari suuruse uurimistoetuse selleks, et testida söögisooda mõju rinnavähiga patsientidel.

Vähiravis on oluline mõista, et erinevate patsientide organism reageerib erinevalt igat liiki ravimeetoditele ning reaktsioon sõltub ka sellest, mis tüüpi vähiga on tegu. Mõne vähiliigi puhul võivad tavapärased meetodid hästi toimida, teiste puhul aga üldse mitte. See kehtib ka loodusravi puhul. Lisaks sellele mängib vähiravi tulemuslikkuses suurt rolli see, milline on keha üldine tasakaal. Kas inimene toitub puhtast ja mahedalt kasvatatud toidust? Kas ta joob puhast vett? Kas inimene ise usub, et suudab haiguse seljatada? Need on igat liiki ravi puhul väga olulised küsimused.

 

Söögisooda takistab metastaaside levikut ja muudab pH-taset

Mitmed varasemad uuringud on näidanud huvitavaid tulemusi söögisooda kasutamisel katseklaasiväliselt kasvajate ravis. Kuigi selle kohta on teadustöö alles üsna puudulik, näitavad esmased katsed lootustandvaid tulemusi kasvajate metastaaside vastu. See omakorda soodustab rahastuse saamist uute katsete läbiviimiseks. Söögisooda potentsiaali vähiravis on uurinud mitme ülikooli teadlased.

2009. aastal näidati Robert J. Gilliese ja tema kolleegide avaldatud töös söögisooda tõhusust kasvajapiirkonna pH-taseme aluselisemaks muutmisel. Kasvajate väline pH-tase on tugevalt happeline ning katseklaasis on tõestatud, et happelises keskkonnas on kasvajarakud invasiivsemad ja tekitavad rohkem metastaase. Uuringus leiti, et hiirtel aitas suukaudne söögisooda manustamine vähendada nii happelisust kasvaja rakkudevahelises ruumis kui ka metastaaside esinemist.

Pagel selgitas Arizona ülikooli ajalehele, et sarnaselt piimhappega, mille põhjustatud valu tunnevad inimesed lihastes pärast tugevat treeningut, toodavad ka kasvajad aktiivse kasvu faasis piimhapet. See hävitab ümbritsevaid kudesid, võimaldades kasvajal laieneda, ümbritsevaid kudesid vallutada ning saata metastaase teistesse kehaosadesse. Happelisus põhjustab ka resistentsust tavapärasele keemiaravile. Söögisoodal on potentsiaali, et ennetada rinnavähi levimist kopsudesse, kuid ei tasu unustada, et liiga palju söögisoodat võib teisi terveid organeid kahjustada. Seega ei tohiks igaüks hakata kodus omal käel vähki soodavee joomisega ravima. Pagel näeb selles pigem võimalust luua individuaalne lähenemine iga patsiendi vähiravile.

 

Sidrun aitab patogeensete organismide vastu

Sidrun on teine kergesti kättesaadav vahend, millel on leitud vähivastaseid omadusi. See vili sisaldab sarnaselt enamikule teistele tsitrustele fütokemikaale limonoide. Limonoidide erinevaid terapeutilisi kasutusvõimalusi alles uuritakse, kuid on leitud, et neil on viiruste, bakterite seenorganismide ja paljude teiste patogeensete organismide vastane toime. Sidruni tugeva mikroobidevastase toime tõttu on seda katsetatud uurimustes, mis käsitlevad ideed, et vähkkasvaja käitub kehas väga sarnaselt seenorganismidele. Kui ravida vähki nagu seenorganismi, siis saab kasutada väga erinevaid meetodeid ning üks nendest on sidruni ja söögisooda kooslus, millel on leitud vähivastaseid omadusi.

Sidrun on tõhus abivahend kehast mürkide eemaldamisel. Temas on palju C-vitamiini, mis aitab neutraliseerida rakke kahjustavaid vabu radikaale. Sidrunis leiduv aine limoneen aitab stimuleerida lümfivoolu, mis on kartsinogeenide eemaldamisel väga oluline. Nõrk lümfisüsteem mängib paljude haiguste väljaarenemisel suurt rolli. Sidrun aitab tõhusalt tasakaalustada keha pH-taset – vastupidiselt lihtsale loogikale ei suurenda paljud hapud viljad keha üldist happesust, vaid vastupidi, muudavad keha aluselisemaks. Sidrunit peetakse üheks turvalisemaks ja tugevatoimelisemaks keha happelisust neutraliseerivaks toiduaineks.

 

Sidruni ja söögisooda koos tarbimine

Sidruni ja söögisooda kooslus on ravimeetod, mis hävitab kasvajarakke, kuid ei kahjusta terveid keharakke – erinevalt keemiaravist, mis hävitab rakke valimatult. Aidates keha puhastada ja pH-taset tasakaalustada, võivad sidrun ja sooda aidata kõrvaldada haiguse algset tekkepõhjust. Ning isegi, kui sa oled terve, tasub sidrunit tarbida regulaarselt selleks, et toetada loomulikke keha puhastumise protsesse ja tasakaalustada paljudest toiduainetest ja stressist põhjustatud happelist keskkonda.

Üks viis, kuidas keha sidruni ja sooda abil toetada, on segada pool teelusikatäit soodat 250 ml veega ja lisada sinna poole sidruni mahl. Selline segu võib aidata leevendada seedimisprobleeme ning ennetada haigeks jäämist, kui enesetunne on viletsavõitu. Loomulikult ei tasu hakata ise enda vähki ravima vaid sidruni ja sooda abil – see haigus vajab palju mitmetahulisemat lähenemist. Kuid sidrun ja sooda on suurepärased vahendid organismi toetamiseks ja paranemise kiirendamiseks kas siis vähiravis või mis tahes muude haiguste ennetamiseks.

 

Allikad: Collective Evolution, The University of Arizona Cancer Centre, NCBI, Az Engineering, WikipediaAmerican Chemical Society Symposium Series, Vol. 546

Foto: collective-evolution.com

 

Toimetas Katrin Suik