Kas Marsilt leitu on roboti sõrm, tulnuka käsi või peidetud kambri käepide?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

13. veebruar 2013 kell 11:05



 

NASA marsikulgur Curiosity abil on avastatud Marsi pinnal tundmatu objekt, mis on vallandanud tulised vaidlused ja erinevad teooriad selle päritolu kohta. Kulguri tehtud fotodel on näha Marsi pinnasest välja ulatuv veider sõrmede sarnane struktuur.

 

Teadlased on pakkunud selle seletuseks, et tegemist on materjaliga, mis on erosioonile vastupidavam kui seda ümbritsevad kivimid. Objekt on umbes 3 cm pikkune ja näeb välja, nagu oleks see metallist.

Curiosityt nimetatakse Marsi teaduslaboratooriumiks – see maabus Marsil 6. augustil 2012, et koguda eelinfot Marsi kliima ja geoloogia kohta, mille põhjal saaks teha ettevalmistusi teoreetilise inimekspeditsiooni jaoks Marsile. Seni tehtud fotodelt on näha, et Curiosity on puurinud Marsi pinnasesse esimese prooviaugu ning lähipäevil loodetakse puurimisega jätkata, et koguda proove, mida analüüsida, uurimaks, kas Marsil on esinenud mikrobioloogilisi eluvorme.

Eelmistest analüüsidest leitud savist ja mineraalidest on järeldatud, et nende keemilist koostist on mõjutanud vesi. Kuna peagu pooled Maa peal esinevatest eluvormidest on pinnases leiduvad bakterid, siis on teadlased seisukohal, et ka Marsil võib see tõeks osutuda.

 

Allikad: Daily Mail, Forte, Universe Today, NASA, Wikipedia

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt