Spiegel: USA Kongress mängib mõttega tungida Hollandisse

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

28. märts 2023 kell 17:07



Foto: Wikimedia Commons + Canva (US Capitol + International Criminal Court / Hypergio)

Hollandi parlament ja valitsus on nördinud: USA Kongressi mõlemad kojad kiitsid heaks seaduse, mis näeb ette isegi sissetungi NATO partnerriiki, kui Ameerika kodanikule esitatakse süüdistus Haagis asuvas Rahvusvahelises Kriminaalkohtus.

 

“Mul on siin graafik, millel on kirjas “Kavandatud sissetung Hollandisse”,” ütles demokraatide esindaja USA esindajatekojas David Obey. “See näitab, et võime seda teha meritsi või õhu kaudu, võib-olla langevarjurite abil. Et Texasest pärit härrasmees teaks, kus Haag seekord asub, on see kaardile märgitud.” Saadikud muigavad lõbusalt.

Kiri, mida Obey USA Kongressi arutelu käigus tutvustas, oli Hollandi diplomaadi sarkastiline reaktsioon vabariiklaste seaduseelnõule, millel on üsna suur võimalus ka tegelikult vastu võetud saada. Ta keelab USA võimudel teha koostööd Rahvusvahelise Kriminaalkohtuga ja annab presidendile selgesõnalise volituse “kasutada kõiki vajalikke ja mõistlikke vahendeid” hädaolukorras, et vabastada Ameerika kodanikud ja nende liitlaste kodanikud vahi alt kohtus, mis lõpetab oma töö juulis Hollandis Haagis. Kuna eelnõu sisaldab sõnaselgelt sõjalisi operatsioone, räägitakse Hollandis juba “Haagi invasiooniseadusest”.

Möödunud nädala alguses aga lõpetasid Hollandi poliitikud lõpuks seaduse üle naljatamise. Sest peale Ameerika esindajatekoja on “Ameerika sõdurite kaitse seaduse” vastu võtnud ka senat – USA Kongressi ülemkoda, mis vastutab rahvusvaheliste lepingute ratifitseerimise eest. Nüüd peavad kaks koda kokku leppima vaid kõrvaldetailides, et kahest eelnõust kehtiv seadus koostada.

Sel põhjusel palus Hollandi parlament esmaspäeval välismin

Palun oota...
TEGEMIST ON TASULISE ARTIKLIGA, EDASI LUGEMISEKS PALUN VALI MAKSEMEETOD


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt