Saledate mikroobid seedekulglas hoiavad kaalu kontrolli all

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

6. september 2013 kell 17:42



Ülekaaluliste inimeste soolestikust pärinevate mikroobide tõttu rasvunud hiirte kaal stabiliseerub, kui lisaks kiudainete rikkamale toidule elavad nendega samas puuris tervislikus kaalus inimeste seedekulgla mikrobioomiga nakatanud kaaslased, mis pakub vihjeid ülekaalulisust vähendavate teraapiate loomiseks, kirjutab ERR-i teadusuudiste portaal.

 

Iga inimese seedekulglas elab rohkem mikroobe ja baktereid, kui leidub terve keha peale inimrakke. Bakterid kaitsevad seda passiivselt kahjulike võõrliikide sissetungi eest ja aitavad samas lagundada mitmeid toitaineid. On leitud, et kõhnemapoolsete ja ülekaaluliste mikrobioom erineb oluliselt, nii seostub kõrgem kehamassiindeks väiksema bakteriaalse mitmekesisuse ja teatud tüüpi bakterite märkimisväärse ülekaaluga.

Teadlased värbasid neli kaksikutepaari, igast paarist üks oli tervislikus kaalus ja ülekaaluline. Paari mõlema kaksiku roest võeti mikrobioomi näidised ja viidi need hiirte seedekulglasse. Sama rasvavaese toidulaua korral hakkasid tüsedamatelt pärineva mikrobioomiga hiired kaalus juurde võtma, mil teiste kaal jäi samaks.

Uuringu tulemusena selgus küll, et mikrobioom pole ülekaalulise ainus põhjus, vaid ainult üks võtmetähtsusega teguritest.

 

 

Loe pikemalt: ERR Teadus

Originaaluurimus: Science

Foto: fitsugar.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt