Šimpansitele meeldib lihtsalt enda lõbuks mõistatusi lahendada

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. veebruar 2013 kell 16:52



 

Paljud igapäevategevused, mida me arvame olevat omased ainult inimestele, ei pruugi seda sugugi olla. Delfiinid suhtlevad omavahel üsna sarnaselt inimestega ning šimpansid oskavad kasutada tööriistu ja teavad, kui oluline on koostöö. Viimane näide käitumisest, mida omistati vaid inimestele, kuid mida kohtab ka loomadel, on mõistatuste lahendamine.

 

Teame palju loomi, kes armastavad mängida, eriti noorena. Kuid lihtsalt lõbu pärast mõistatuste lahendamist peeti seni vaid inimestele omaseks käitumiseks. Hiljuti Londoni zooloogia ühingu (Zoological Society of London – ZSL) bioloogide poolt läbi viidud katse aga näitas, et šimpansitele meeldib lahendada mõistatusi pelgalt lahendamise mõnu pärast, ilma selle eest preemiat saamata.

 

Teadlased andsid kahele naissoost ja neljale meessoost šimpansile ülesande, kus tavaliste torude sees olevate punaste täringute või pähklite teekonda sai muuta sinna läbi aukude pulki lisades, kuni need lõpuks vastavasse anumasse kukkusid. Täringud oli vaja juhtida väljuvasse nõusse ja pähklite juurest oli nõu eemaldatud, nii et need kukkusid labürindist välja ning said ülesande lahendajale maitsvaks auhinnaks. Selleks, et ülesannet keerulisemaks teha, lisati sinna katse käigus veel torusid ning muudeti osa torusid läbipaistmatuks.

Uuringu käigus märgati, et šimpansid lahendasid ülesannet väga hea meelega hoolimata sellest, kas nad said auhinnaks suupiste või mitte. See aga annab tõendust selle kohta, et neil tekitab mõistatuse lahendamine samasugust rahuldustunnet nagu inimestel. Looduses kohtab tihti seda, et šimpansid kasutavad puupulki tööriistana, otsides pragudest putukaid toiduks. Aga paistab, et nad naudivad ka niisama kognitiivse ülesande täitmist – just nagu inimesed.

Šimpansid osalesid selles uuringus oma igapäevaelu kõrvalt ja mõistatuse lahendamine oli neile täiesti vabatahtlik. See näitas, et nad on motiveeritud mõistatust lahendama ilma mingi preemiata. Samuti võib sellest uuringust järeldada, et šimpansi tajuvõimekust on võimalik mõõta sotsiaalsetes gruppides looduslähedastes tingimustes.

 

 

Allikad: ZME Science, Wiley Online Library

 

 

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt