Tõestatud: USA ravimiamet ja farmaatsiafirmad mängivad kokku

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. oktoober 2013 kell 10:10



Hiljuti avalikkuse ette toodud dokumendid kinnitavad seda, mida “vandenõuteoreetikud” on rääkinud juba aastaid – farmaatsiatööstus on ostnud oma spetsialistidele kohad USA toidu- ja ravimiohutuse ameti (U.S. Food and Drug Administration, FDA) nõukogudesse, kus neil oli võim mõjutada seda, kuidas ravimeid testitakse ning tunnustatakse. Sadade lekitatud e-kirjade põhjal on selge, et farmaatsiatööstused on käinud välja aastate jooksul tuhandeid dollareid, et osaleda salajastel kohtumistel FDA-ga. Väidetavalt maksavad ravimikompaniid ühe kohtumise eest 25 000 dollarit või enam, mis on võrreldes tööstuse miljarditesse ulatuvate kasumitega võrreldes väike hind.

 

Väljaande Washington Post andmetel osalesid nii FDA kui riikliku terviseinstituudi (National Institutes of Health, NIH) ametnikud regulaarselt privaatsetel kohtumistel farmaatsiatööstuse esindajatega, et teha koostööd ravimite tunnustamise kiirendamiseks. Ainukesed, kes nendel kohtumisel osalemise eest maksid, olid ravimifirmad, mis tekitab suuri kahtlusi, et tegemist oli altkäemaksuskeemiga.

Kuigi FDA ametnikud ise ei saanud nendest kohtumistest otsest tulu, jätkasid neil eraviisilistel kohtumistel osalenud ametnikud  tihti oma tööd ravimikonsultantidena. Sisuliselt said need FDA liikmed, kes nõustusid erakohtumistel ravimitööstust toetama, endale hiljem tulusa töökoha. See on kõigest üks näide selle kohta, kuidas piir FDA ja farmaatsiatööstuste vahel on häguseks muutunud.  Ohio osariigi kohtunik Craig Mayton, kes tegi Washingtoni ülikoolile sellealase avaliku teabe nõude, kommenteeris: “Need e-kirjad aitavad selgitada neid katastroofilisi otsuseid, mida FDA valuvaigistite divisjon on viimase 10 aasta jooksul teinud. Selle asemel, et rahva tervist kaitsta, on FDA lubanud ravimifirmadel maksta enda koha eest laua ääres, kus otsustati kõik reeglid.“

 

Farmaatsiatööstus ja FDA korruptsiooni juured on sügaval

See ei ole enam vandenõuteooria, et ravimitööstus omab FDA-d. Valuvaigistite turu osas on teada ka konkreetsete ametnike nimed, kes on vastu võetud otsuste taga. Kuid see on kõigest üks osa paljudest probleemsetest otsustest, millele alternatiivmeedia on juba aastaid püüdnud tähelepanu juhtida.

Valuvaigistite küsimuses saavutati see, et USA ravimituru ujutasid üle ohtlikud ravimid, mille turvalisus baseerus küsitava väärtusega vigastel uuringutel. Ravimifirmad veenasid FDA-d võtma vastu selliseid protokollireegleid ravimikatsetuste kohta, mis elimineerisid uuringust patsiendid, kellel oli tekkinud ravimile vastureaktsioon või kellele see ei mõjunud. Sel moel oli palju lihtsam kuulutada ravim turvaliseks ja efektiivseks. Ravimikatsetused olid selle protokolli alusel lühemad ja odavamad läbi viia, kuid ei peegeldanud reaalselt seda, mis toimub siis, kui ravim laiema avalikkuse jaoks müüki panna.

FDA on väljendanud, et nad võtavad küsimust väga tõsiselt, kuid ometi ei tunnista nad sobimatut käitumist. Ametkonna asedirektor Douglas Throckmorton on kinnitanud, et rahastusele ning koostööle erafirmadega on seatud karmid reeglid. Kuid tema arvates oli valuvaigistite alase arutelu jaoks korraldatud kohtumised organiseeritud eraviisilisena ning sellele need reeglid ei kehti.

 

 

Allikad: Washington Post, Natural News, MedPage Today, Seattle Times

Foto:

 

Toimetas Katrin Suik

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt