Europarlamendi saadikud soovivad Snowdeniga läbi interneti kohtuda

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. jaanuar 2014 kell 9:16



Euroopa Parlamendi saadikud kiitsid 9. jaanuaril heaks ettepaneku kohtuda USA riikliku julgeoleku agentuuri (NSA) endise lepingulise töötaja Edward Snowdeniga videokonverentsi vormis otse-eetris, vahendab ERR. USA aga juhib Snowdeni paljastatud lausjälgimiselt tähelepanu kõvale sellega, et väidetavalt on tema poolt lekitatud luuredokumendid suureks ohuks sõjaväes teenivatele naistele ja meestele.

 

Selle poolt hääletasid europarlamendi kodanikuvabaduste komisjoni 36 liiget, vastu oli kaks ning üks jäi erapooletuks.

Videokonverentsi käigus peab Snowden vastama europarlamendi saadikute küsimustele Euroopa asutuste ja Euroopa Liidu liikmesriikide kodanike väidetava jälgimise kohta NSA poolt, kõneluse toimumise aeg ei ole veel kindlaks määratud.

Veel ei ole selge, kas Snowden selle ettepaneku vastu võtab, sest videokonverentsi puhul on signaali järgi võimalik Snowdeni asukoht kindlaks teha ja see võib ohtu seada tema turvalisuse.

USA esindajatekoja luurekomisjoni esimees Mike Rogers ja komisjoni liige Dutch Ruppersberger väitsid neljapäeval, et Pentagoni salajase ettekande kohaselt laadis Snowden alla 1,7 miljonit luurefaili. See seab Rogersi sõnul Ameerika sõjaväes teenivad mehed ja naised suurde ohtu. “Snowden andis terroristide kätte meie riigi stsenaariumi ja nüüd maksame me selle eest, mida see ettekanne kinnitab. Tema teod seadsid ta kõrvuti meie vaenlasega,” ütles Ruppersberger.

USA Snowdeni-poliitika suund aina kinnistub – tähelepanu jälgimisskandaalilt juhitakse kenasti kõrvale hirmutamise abil. Kusjuures jälgimine ise pööratakse ja on juba mitmel juhul pööratud vajalikuks ja oluliseks elemendiks riigi ja kogu maailma turvalisuse tagamiseks.

 

 

Allikad: ERR, Guardian, Foreign Policy

Foto: rapsinews.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt