Jón Gnarr tahab Reykjavikist teha sõjaväevaba linna

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

7. veebruar 2014 kell 11:08



“Rääkisime täna linnavalitsuses rahust. Ma tahan teha Reykjavikist sõjaväevaba tsooni,” teatas 5. veebruaril oma Facebooki lehel Reykjaviki linnapea Jón Gnarr, kes tahab Islandi pealinnast teha rahu linna, vahendab portaal Alkeemia.

 

“Mõned ütlevad, et see on vastutustundetu jutt või et ma olen lapsik ja naiivne – ma ei nõustu sellega. Mõned kardavad, et see võib solvata suurriike. Aga ma ei taha sõjaväe või sellega seotud lennukeid Reykjaviki lennuväljale. Ma ei taha sõjalaevu meie sadamasse. Miks me ei võiks proovida ja teha ühe linna maailmas, mis on sõjaväest vaba? Millist kahju saab see tuua? Kas tõesti hakkab NATO sellepärast nutma?

Kujutlege selle sümboolset tähendust! Millised oleksid sotsiaalsed ja majanduslikud mõjud? Selleteemalised uuringud ja konverentsid. Kas teised linnad järgiksid seda? Ma arvan, et see on suurepärane idee! Mitte naiivne, vaid vapper, sest me kõik teame, et rahu ja selle hoidmine on riskantne ettevõtmine ning mitte rumal, vaid loov ja nutikas. Meil on kauneid laule rahust ja armastusest, aga armastus ei ole mitte ainult tunne – see on tegu. Ma olen veendunud, et see idee on väärt katsetamist. Mis teie arvate?” kutsub linnapea oma facebooki lehel üles arutelule.

2009. aasta lõpus, kui rahvas möllas Islandi pealinna tänavatel ja valitsus tagasi astus, asutas ülipopulaarne komöödianäitleja Jón Gnarr erakonna, mille nimeks pani irooniliselt “Parim Partei” ja võitis veidi hiljem ülekaalukalt valimised Reykjavikis.
Vaimuka satiiriga paljastas ta stagneerunud poliitilist aparaati ja andis hulle valimislubadusi, millest suurimaks oli mitte ühtegi oma valimislubadust täita. Uus poliitika leidis tee Islandi parlamenti ka mullustel parlamendivalimistel tema partei valimisliidu “Helge Tulevik” näol.

Tänaseks on “maailma kõige coolim linnapea” taastanud inimeste usalduse linnavõimu vastu, juhtinud linna läbi erakordselt raske aja ilma võlgade küüsi langemata, päästa majandusraskustest Reykjaviki Energia, suurendanud toetusi vaestele, pakkunud rohkem otsedemokraatiat ning rõhutanud inimõiguste ja rahu tähtsust.

Loe ka Askur Alase ja Juku-Kalle Raidi intervjuud Jón Gnarriga, kus ta vastab küsimusele:

Oled sa kindel, et väikeriikidel nagu Island ja Eesti on tulevikku?

“Muidugi. Meil on lausa helge tulevik. Kõik head asjad siin maailmas tulenevad väikestest rahvustest nagu meie. Meil on rohkem hoolivust ja ausust. Oleme rahumeelsed ja demokraatlikud. See on kõige suurem väärtus maailmas. Väike tulesäde võib süüdata suure lõkke. Rahvad, nii suured kui väikesed, peaksid tegema koostööd. Maakera on meie kodu. Meie ainus kodu.”

 

Allikad ja lisalugemist: Alkeemia, Facebook, Delfi

Foto: icelandreview.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt