Kunstiprojekt #NotABugSplat andis näo droonirünnakutes hukkunutele

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. aprill 2014 kell 11:50



Droonirünnakute seaduslikkuse üle on viimastel aastatel palju vaieldud, tõstes üles küsimuse, kas sellisel kaudsel moel inimeste tapmist ei võeta liiga kergekäeliselt. Distants sihtmärgist muudab inimese tapmise nii lihtsaks, et seda võrreldakse putuka tapmisega: droonide operaatorid nimetavad tapetuid putukaplekkideks (inglise keeles bug splat), sest videopilt tapetud inimesest sarnaneb laiakslitsutud putukale. Grupp kunstnikke teostas droonirünnakute vastu projekti #NotABugSplat, mille raames loodud hiiglaslik plakat annab näo kõigile süütutele droonirünnakutes hukkunutele.

 

Hiiglaslik plakat väikese poisi portreega paigaldati Pakistanis asuvasse Khyber Pakhtoonkhwa provintsi, paika, kus eelmise aasta novembris toimus droonirünnak, milles hukkusid pildiloleva poisi vanemad ja kaks sugulast. Installatsiooni eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, et droonirünnakud ei ole videomäng, vaid nendes hukkuvad enamjaolt süütud inimesed.

Kunstnike sõnul on portree üheks eesmärgiks ka see, et see paistab välja ka satelliidifotodelt, saades internetis olevatel kaartidel osaks piirkonna maastikust. Projekti laiem eesmärk on algatada dialoog poliitikute hulgas, aitamaks langetada otsuseid, mis säästaksid inimelusid.

 

Khyber Pakhtoonkhwa piirkonnas on üle 3500 droonirünnaku ohvri

Khyber Pakhtoonkhwa piirkonnas on toimunud hinnanguliselt üle 380 droonirünnaku, milles on hukkunud üle 3500 inimese, kellest üle 200 olid lapsed.

Pakistanis algasid droonirünnakud 2004. aastal osana George W. Bushi valitsuse terrorismivastasest sõjast. Suurem osa rünnakuid on suunatud riiklikus halduses olevatele hõimude aladele ja Khyber Pakhtunkhwa provintsile, mis piirneb Afganistaniga. Kuigi USA ametnikud väidavad, et droonirünnak on kõige efektiivsem terrorismi vastu võitlemise meetod, on Pakistanis vaid 2% droonirünnakutes hukkunutest olnud Talibani ja Al-Qaida juhtivad isikud.

Pakistanis endas on droonirünnakute küsimus vastuoluline teema. Kuigi mõningatel andmetel on Pakistani juhid andnud loa osale droonirünnakutele, väidab valitsus avalikult, et USA droonid ohustavad Pakistani suveräänsust. Pakistani valitsus on üritanud veenda ÜRO inimõiguste nõukogu võtma vastu resolutsiooni, mis sunniks USA-d droonirünnakute tegemisel pidama kinni rahvusvahelistest seadustest, pole USA Genfis toimunud kokkusaamistel selles osas seisukohta avaldanud.

USA poliitikud on seisukohal, et droonirünnakutega on säästetud lahingutegevuses inimelusid, lükates tagasi Pakistani süüdistusi, mille kohaselt droonidega tapetakse palju tsiviilisikuid. 2013. aasta oktoobris lükkas Valge Maja pressisekretär Jay Carney tagasi ka Amnesty Internationali drooniraporti väited, milles kohaselt USA on Pakistanis toime pandud droonirünnakutega rikkunud rahvusvahelisi seadusi.

 

Allikad: The Guardian, Global News, Business Insider, International Business Times, Russia Today, Raw Story

Foto: article.wn.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt