Uuring: õpingutes vaheaasta võtmine ei vähenda õpilaste motivatsiooni

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

23. mai 2015 kell 10:45



Paljudes peredes eeldatakse iseenesest mõistetavalt, et noored jätkavad pärast keskkooli lõpetamist õpinguid kõrgemas astmes. Eestis ei ole keskkooli ja ülikooli vahel vaheaasta võtmise idee veel nii laialt levinud kui mujal läänemaailmas, kuid Soome teadlased kinnitavad, et see ei pruugi sugugi halb idee olla.

 

Värskelt avaldatud uuringu läbiviimist juhtinud teadlane Katariina Salmela-Aro kommenteerib: “Noortele on keskkooli lõpuklassist ülikooli üleminek väga pingeline etapp elus ning paljud noored on keskkooli lõpetamise järel väsinud. Nõudlikud ülikooli vastuvõtukatsed toimuvad Soomes peaaegu samal ajal kui keskkooli lõpueksamid ning see eeldab õpilastelt väga järjekindlat õppimist. Paljudele annab vaheaasta võimaluse võtta puhkepaus ning mõelda tuleviku valikute üle ja luua positiivne nägemus tuleviku osas.“

Noorte inimeste arengu jaoks on keskhariduse baasilt edasiliikumise periood järgnevatele õpingutele võtmetähendusega. Sel ajal juurdlevad nad väga oluliste tulevikuküsimuste üle nii hariduse kui ka karjääri teemadel. Vaheaasta mõju noorte õpimotivatsioonile ja edasisele hariduskäigule uuriti Soomes programmi The Future of Learning, Knowledge and Skills raames. Teadustöös jälgiti  noori mitme aasta vältel peale keskkooli lõpetamist. Samalaadne töö viidi Soome teadlastega koostöös läbi ka Austraalias.

Salmela-Aro kinnitas, et selle uuringu põhjal ei kahjusta vaheaasta võtmine edasisi õpinguplaane. Aasta vabaks võtnud õpilased jõuavad õpimotivatsiooni ja õpingutele pühendatud töö osas oma eakaaslastele väga kiiresti järele. Kui aga üleminekufaasile pühendatakse enam kui üks aasta, siis võib taas õppimiseks motivatsiooni leidmine keeruliseks osutuda. Salmela-Aro ütleb ka, et üleminekuperioodil jäävad paljud noored üsna omapead, mis võib uude õpingute faasi ülemineku teha üsna keeruliseks.

Vaheaasta võtmisel on nii positiivne kui ka veidi negatiivne mõju. Uuringu põhjal on ülikooliõpingute pooleli jätmise tõenäosus vaheaasta võtnud õpilaste puhul veidi kõrgem. Need noored, kes jätkavad õpinguid kohe peale keskkooli lõpetamist, on püsivamad ja rohkem eesmärkidele pühendunud kui need, kes võtavad vaheaasta. Lisaks usuvad nad enam oma võimetesse eesmärkide saavutamisel. Kuid samas hindavad nad nende eesmärkide saavutamist enam stressirikkaks kui need õpilased, kes on võtnud vaheaasta.

Vaheaasta võtmine on kindlasti hea mõte neile õpilastele, kes ei ole oma tulevikuplaanides väga kindlad. Tuleviku kaalumine aitab langetada paremaid otsuseid. Eelkõige on aga oluline, et noortel oleks võimalik neid otsuseid langetada enda huvide ja soovide põhjal, mitte perekonna nõudmise ja ootuste tõttu.

 

Allikad: Science Daily, AKA

Loe lisaks vaheaasta võtmise plusside ja miinuste kohta: Hello Giggles, Rasmussen, The Academic Support Link

10 head põhjust, miks õpingute vahel aasta puhkamiseks võtta: Matadorn Network

Foto: ciee.org

 

Toimetas Katrin Suik

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt