USA valitsus kaalub GMO-de kohustusliku märgistamise lõpetamist

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. august 2015 kell 19:16



23. juulil hääletas USA valitsuse esindajatekoda suure häälteenamusega seaduse poolt, mis muudab geenmundatud toorainet sisaldavate toidukaupade seni kohustusliku märgistamise ebaseaduslikuks. Ajal, mil inimesed võitlevad selle poolt, et neil oleks õigus teada, mida nende toit sisaldab, otsustab USA valitsus hoopis vastupidist teed astuma hakata.

 

Seda seadust on kriitikud hakanud nimetama ka DARK Actiks (Deny Americans the Right to Know ehk keela ameeriklastele õigus teada). Kuna tegemist on föderaalseadusega, siis muudaks see kehtetuks osariikide piires kehtestatud nõuded GM-toitude märgistamisele. Seni kehtib selline määrus Vermonti osariigis, kuid vastavasisulist seadust on arutatud ka mitmes teises osariigis. Ilmselgelt toetas selle seaduse vastuvõtmist suur osa toiduainetööstusest, sealhulgas Monsanto, mis on panustanud miljoneid dollareid selle vastu, et GM-toidukaupu märgistama hakataks. Toiduainetööstustuste üks argument seaduse poolt on see, et osariigiti erinevad nõudmised toidu märgistamisele võivad toidukaupade hinda tõsta.

 

Mida teeb USA Kongress?

Järgmisena läheb seadus arutlusele senatis, mis on viimane võimalus selle tühistamiseks. Kui USA Kongress otsustab DARK seaduse vastu võtta, siis lõpetab see tõhusalt kõik GMO-de märgistamist nõudvad initsiatiivid üle terve riigi. Üks peamisi seaduse toetajaid, Kansase osariigi esindaja Mike Pompeo ütles, et geenmuundatud toodete kohustuslikul märgistamisel ei ole mitte mingeid aluseid tervise ja turvalisuse osas ja see on vaid vähemuse püüd oma eelistusi kõigile teistele peale suruda.

Reaalsuses võtab see seadus ameeriklastelt võimaluse otsustada, kas nad soovivad geenmuundatud toorainest toodetud kaupu tarbida või mitte. Tegemist on seadusega, mis tugevdab keskvalitsuse võimu üle osariikide. Selle kohaselt ei pea toiduainetööstused osariikide valitsusi informeerima sellest, kas nende tooted sisaldavad geenmuundatud toorainet. Osariikidelt võetakse ära võimalus reguleerida geenmuundatud saagi kasvatamist oma territooriumil, sealhulgas kaotavad kehtivuse meetmed, mis on loodud selleks, et kaitsta kohalikke kogukondi pestitsiididega kokkupuute eest.

Seaduse toetajate sõnul jääb tarbijatele siiski valik osta vaid sertifitseeritud mahetoodangut ning sel moel vältida geenmuundatud toitu. Kuid samas võib GM-toorainest valmistatud toodete pakendil kasutada kirjeldust „looduslik“ toode. Seaduse raames luuakse vabatahtliku GMO-märgistuse programm, mis on sarnane vabatahtliku mahetoodangu sertifitseerimise programmiga. See tähendab, et mitte-GMO toorainet kasutavad tootjad peavad tegema omajagu lisakulutusi, et saada enda tootele märgistust, et toode on GMO-vaba.

 

Enamik ameeriklasi toetab GM-toodete märgistamist

Avaliku arvamuse küsitlused on näidanud, et valdav enamus ameeriklasi toetab GMO-de märgistamist. Eelmisel aastal läbiviidud küsitlus näitas, et 66% küsitletutest toetas kohustuslikku GMO-de märgistamist ning vaid 7% oli selle vastu.

Teise küsitluse põhjal on lausa 90% ameeriklastest GMO-märgistamise poolt. Maine’i osariigi esindaja USA Kongressis, Chellie Pingree, on kommenteerinud, et GMO-de märgistust puudutavad kirjad on tema valijatelt tuleva tagasiside hulgas kõige sagedasemad. Kogu see ebamugav demokraatia on aga Monsanto ja suurte põllumajanduskorporatsioonide jaoks vastumeelne. Nad on kulutanud (ja kulutavad veel) sadu miljoneid dollareid lobitöö peale, et sundida valitsust vastu võtma seadust, mis trambiks üle kõigist osariiklikest määrustest ning tühistaks kümnete miljonite ameeriklaste soovi olla ise vastutav selle eest, mida nad endale ja oma lastele süüa pakuvad.

 

Allikad: Your News Wire, Treehugger 1, 2, Huffington Post

Foto: theeventchronicle.com

 

Toimetas Katrin Suik

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt