Dr Mercola laborilihast, GMO-dest ja taastuvast põllumajandusest

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. märts 2023 kell 15:40



Foto: ekraanikuva

Dr Mercola rääkis laste tervisekaitse programmi “Tea Time” saatejuhi Polly Tommeyga laboriliha ohtudest: idee, et planeedi päästmiseks tuleb loomade kasvatamist loobuda, pole kuigi jätkusuutlik – regeneratiivne loomakasvatus on ka keskkonnahoidliku põllumajanduse lahutamatu osa. Tõsi on aga see, et geenmuundatud, kemikaalide, pestitsiidide ja mürgise linoolhappega töödeldud liha soodustab krooniliste haiguste teket.

 

 

Kunagine USA välisminister Henry Kissinger on öelnud: „Kontrollige naftat ja te kontrollite riike; kontrollige toitu ja te kontrollite inimesi.“

Veel 2010. aastate alguses ei teadnud USA-s paljud inimesed GMO-dest suurt midagi. 2012. aastal käivitati California osariigis hääletusalgatus, et nõuda geneetiliselt muundatud (GE) toidu ja toidu koostisosade kohustuslikku märgistamist. Algatus sai rahvusvaheliste korporatsioonide lobitöö (tohutute annetuste) tõttu napilt lüüa, kuid pikas perspektiivis siiski võitis, sest teadlikkus GMO-dest meie toidulaual suurenes märkimisväärselt. Nüüd väldib enamik terviseteadlikke inimesi GE/GMO-sid.

Sarnane trend on nüüd ka nn võltstoidu puhul: loomakasvatust üritatakse asendada laboris kasvatatud lihaga, mis võimaldab eraettevõtetel tõhusalt kontrollida kogu toiduvarustust.

 

Regeneratiivne põllumajandus ja võltsliha

Põllumajanduses on pikalt päevakorral olnud sellised teemad nagu GMO-seemned, loomade kasvatamine halbades tingimustest ja nende julm kohtlemine, liigne reostus ja haiguste ohjeldamatu levik.

Will Harris on regeneratiivse ehk taastuva põllumajanduse pioneer, kes juhib Georgia osariigis Blufftonis ettevõtet White Oak Pastures. Ta kasvatab veiseid ning toodab kvaliteetset loomaliha ja muid loomseid saadusi taastuva põllumajanduse viisil, mis on kasulik nii tarbijatele, keskkonnale kui ka tema ettevõtte finantstervisele.

Võltsliha turul on peamine tegijad Impossible Foods ja Beyond Meat, kes väidavad, et neil on parem süsinikujalajälg kui elusloomafarmidel ning oma seisukoha tõestamiseks palkas esimene teadlaste ja strateegide rühma Quantis. Uuringu tulemuste kohaselt vähendas ettevõtte toodang keskkonnamõju 87–96% uuritud kategooriates, sealhulgas maa hõivamine ja veetarbimine.

See uuring aga võrdleb võltsliha CAFO-de (concentrated animal feeding operation – loomade kontsentreeritud söötmine ehk suurtööstuslikes farmides kasutatav söötmine) lihaga, mis on ilmselgelt keskkonda hävitav ja mida ei saa võrrelda Harrise talu toodanguga. Harris tellis sama analüüsi Quantise poolt White Oaksi kohta ja avaldas 33-leheküljelise uuringu, mis näitas White Oaks Pastures’i heitkoguste võrdlusi tavapärase veiseliha t

Palun oota...
TEGEMIST ON TASULISE ARTIKLIGA, EDASI LUGEMISEKS PALUN VALI MAKSEMEETOD


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt