Milliste värskete viljadega oma talvist toidulauda rikastada

30. jaanuar 2014 kell 19:40



Pomegranate-Orange-Papaya-and-Kiwi-Green-SaladSee, et väljas on külm ja pime ning mitte midagi ei kasva, ei tähenda, et värske toidu söömine tuleks lükata kevadesse. Praegu peaks rohkem kui ühelgi teisel aastaajal varustama oma keha vitamiinide ja mineraalainetega, et talvele paremini vastu pidada. Millised aga on parimad köögi- ja puuviljad, mida praegusel aastaajal igal võimalusel enda toidulauale lisada?

 

  • Rohelised lehtköögiviljad
    Nende valik ei pruugi meie toidupoodide lettidel olla talvel just kõige rikkalikum ning ka hinnad võivad näida tarbetult kõrged mingi lihtsa salati eest. Kuid rohelised lehtköögiviljad on meie toidulaual hindamatu väärtusega, sisaldades palju vajalikke vitamiine, mineraale ja fütotoitaineid. Ja värske toidu pealt kokku hoitud raha kipub hiljem sageli hoopis apteegis ravimitele kuluma. Sea endale omamoodi väljakutse, püüda leida nii palju erinevaid rohelisi lehtköögivilju, kui meie poed pakkuda võivad. Ning ära unusta tavalist peakapsast ning punast peakapsast. Erinevad värvid ei ole mitte ainult meeldivad silmale vaid see tähendab ka rohkem vitamiine su kehale. Kui sa ei ole veel idandamist proovinud, siis on suurepärane aeg sellega algust teha – idandid aitavat korvata talviste lehtköögiviljade väiksemat toitainetesisaldust.
    Loe idandamise kohta juurde siit.
  • Juurviljad
    Talv on parim aeg nautida erinevaid roogasid kõrge kiudainetesisaldusega juurviljadest nagu pastinaak, kaalikas, naeris, sellerijuur, porgand ja peet. Otsi kodumaiseid ja soovitavalt mahedalt kasvatatud juurikaid – mida paremas pinnases need kasvanud on, seda rohkem mineraale need sisaldavad. Õige valmistamise korral saab nendega isegi magusaisu rahuldada.
  • Kõrvits
    Kõrvits säilib headel säilitustingimustel talvel üsna pikalt ja on suurepärane beetakaroteeni allikas. Kõrvitsaid leidub suuruse, kuju ja värvi poolest mitmeid eri variante. Kõigist annab valmistada maitsvaid roogasid vahelduseks enda igapäevasele menüüle. Külmal talveõhtul annab suurepäraselt sooja ingveri-kõrvitsa püreesupp koos ohtralt tervislikke rasvu sisaldavate kõrvitsaseemnete ja kõrvitsaseemneõliga. Näiteks selline.
  • Lillkapsas
    Oma maheda maitse poolest on lillkapsas paljude lemmikuks ning seda tasub talvel süüa sageli. See on suurepärane K-vitamiini allikas ning hea asendaja tärkliserohkele kartulile. Lillkapsast aurutades säilitad rohkem kasulikke aineid, kui keetes. Aga võid seda ka vähese veega keeta ning siis püreestada, kasutades ka seda sama keeduvett.
  • Chia seemned
    Need väikesed võõrapärased seemned on talvel võimsad abimehed, sisaldades palju oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid. Proovi värskendada oma toitu millegi uuega, võib-olla need seemned on just see, mille järele isu tundnud oled.
    Loe chia seemnete kohta lisaks siit. Muidugi võib chia seemnete asemel süüa ka näiteks kodusemaid linaseemneid.
  • Avokaado
    See rikkalik puuvili sisaldab palju kasulikku: magneesiumi, kaaliumi ja monoküllastamata rasvu. Avokaado võib aidata langetada “halva“ kolesterooli taset ning selle rasvasisaldus aitab ka teistest toitudest paremini toitaineid omastada. Lisa avokaadot salatisse, valmista mehhikopärane guacamole või pane seda lihtsalt või asemel võileiva peale. Ning kui mõni söömisest üle jääb, siis tee sellest avokaado näomask ja toida oma külmast tuulest kurnatud näonahka.
    Kui avokaado on poest ostes kõva ja toores, siis pane see päevaks-paariks koos ühe banaaniga paberkotti seisma.
  • Tsitrusviljad
    Talv on tsitrusviljade hooaeg, nii et kasuta seda ära. Vitamiinid ja flavonoidid aitavad võidelda keharakke kahjustavate vabade radikaalidega ning parandavad raua imendumist teistest toitudest. Lisa joogivette sidrunit või apelsini, proovi salatit koos apelsinitükkidega või naudi lihtsalt mandariine magustoiduks. Ning kindlasti ära unusta tsitrusvilju enne söömist hoolega sooja vee abil puhtaks nühkida.
  • Kiivi
    Kas teadsid, et kiivis on rohkem C-vitamiini, kui apelsinis? Kiivi on üks C-vitamiini rohkemaid puuvilju ning selle leidub ka A-vitamiini eelühendeid, E- ja D-vitamiini, magneesiumi, vaske ja tsinki. Toorem kiivi valmib toatemperatuuril hästi, kuid juba pehmed viljad tuleks kiiresti ära tarbida.
  • Granaatõun
    Kui tahad elada pikalt ja tervelt, siis on granaatõun sinu hea sõber. Naudi granaatõunaseemneid lihtsalt magustoiduks või lisa neid salatitele ja magustoitudele. Granaatõuna suur antioksüdantide sisaldus aitab tugevdada immuunsüsteemi, ennetab südamehaigust ja isegi vähki. Loe lähemalt granaatõuna kohta siit.
  • Õunad ja pirnid
    Kodumaised õunad on vaikselt otsa saanud, kuid see ei tähenda, et õunte söömisega tuleks tingimata oodata järgmise sügiseni. Püüa võimalusel leida mahedalt kasvatatud õunu ja pirne. Mittemahedate puhul pese viljad hoolikalt või lausa koori. Mõlemad puuviljad sisaldavad kiudaineid ja mitmeid vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Pirnides on näiteks B2-vitamiini, E-vitamiini ja vaske.
  • Külmutatud marjad
    Külmutatud marjad on talvel hea asendus värsketele marjadele. Need on tavaliselt korjatud oma parimas küpsuses ning neis on säilinud palju antioksüdante ja vitamiine. Lisa neid enda hommikupudrule, jogurtisse või naudi veidi sulanuna lihtsalt vahepalaks või magustoiduks.

 

Allikad: Huffington Post, Terviseleht

Foto: joyofkosher.com

 

Toimetas Katrin Suik