Ram Dass: Vaimsel teekonnal edenedes vajad sa üha vähem und

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. mai 2017 kell 21:38



Avaldame katkendi armastatud ameerika spirituaalse guru Ram Dassi tuntuimast teosest “Pea meeles. Ole praegu siin”, mida autor ise tutvustab nii: “Minu vaimne teekond koosneb kolmest tasandist. Esimene on sotsiaalteaduslik tasand, teine on psühhedeelne tasand ja kolmas on joogiks saamise tasand. Need tasandid kuuluvad kokku ja igaüks neist täiendab järgmist. Need on nagu õide puhkev lootoslill. Nüüd oma teekonnale tagasi vaadates mõistan, et paljud seigad, mille tähendusest ma nende toimumise ajal aru ei saanud, olid eeldused selleks, mis juhtus hiljem. Soovin sinuga jagada oma vaimse teekonna seda külge, mida massimeedias eales ei kajastataks – minu lugu räägib sellest, mis toimub vaimsel teekonnal viibiva inimese sisimas.” Pühapäeva õhtusse passib lugemiseks hästi raamatu osast nimega “Vaimse elu kokaraamat” retsept pealkirjaga “Magamine”.
20156
MAGAMINE

Harjutused

Vaimsel teekonnal edenedes vajad sa üha vähem und. Alusta sealt, kus sa parasjagu oled. Maga nii palju, kui sul on tarvis.

Sellegipoolest soodustavad sinu uusi uneharjumusi järgmised tegevused.

(a) Mine varakult voodisse ja tõuse vara. Enamik lääne inimesi sisustab õhtuid ergutavate tegevustega. Kui järgid joogalikku elustiili, ei paku tegevused nagu teiste seltsis aja veetmine, filmide ja televiisori vaatamine, kohtingutel käimine või muud niisugused asjad sulle enam nii suurt huvi. Seega läheb elurütmi muutmine lihtsalt. Proovi elada mõnda aega elektrita, et panna paremini tähele päiksetõusu ja -loojangut ning kohandada oma elu kergemini looduse rütmiga. Ära muretse, kui pead end hommiku- või õhtuinimeseks … lihtsalt muuda oma elurütm tasapisi harmooniliseks.
(b) Maga kõval asemel, näiteks jäigal madratsil või põrandale asetatud matil. Kui sa pole sellega harjunud, võib see esialgu olla ebamugav, kuid peagi sa kohaned ning paned tähele, et uue aseme peal magamine muudab märgatavalt su unetsükleid ja kvaliteeti.
(c) Magada tasub selili või külili. (Pidades silmas ninasõõret, mille kaudu on kasulikum öösel hingata, soovitatakse tihti magada vasakul küljel. Enamasti hingad sa valdavalt ühe ninasõõrme kaudu. Joogas on põhjalikult uuritud ühe või teise ninasõõrme kaudu hingamise mõju. Kummagi külje peal magades jääb lahti vastaskülje ninasõõre.)
(d) Maga ilma padjata või aseta kaela alla väike padi. Selg olgu võimalikult sirge.
(e) Enne magamaheitmist mediteeri mõned minutid.

 

Unetsüklid

Pikali heites lõdvesta aegamööda oma keha jalgadest kuni pealaeni. Tunne, kuidas järk-järgult lõdvestuvad kõik sinu jäsemed. Vabane harjumusest enne magamajäämist millegi peale mõelda. Puhasta oma meel. Kui sul on mantra, korda seda ja lase kõigel muul hajuda. Sadhana’ga edenedes on sinu üleminek ärkvelolekust unne üha teadlikum. Sa jälgid oma teadvustasandite muutumist rahulikus olekus, mille oled mantra abil loonud (sa jälgid seda kõrvaltvaataja seisukohast).

Une esimeses järgus viibid sa sügava une seisundis. See on unenägudeta uni, kus  sa ühined kõiksusega. Selle ühenduse kaudu hoovab sinusse palju prana’t, mis sind kosutab. (Seda seisundit võrreldakse sageli nirvikalpa samadhi või esimese bardoga.)

Sügavat und suudad sa teadvustada üksnes siis, kui oled oma vaimsel teekonnal kaugele jõudnud. Siis ei maga sa enam, vaid veedad öö järjest sügavamas samadhi-seisundis. Kui sügav uni on sind kosutanud, liigud sa läbi erinevate teadvustasandite tagasi
füüsilisele tasandile, kus sa tavaliselt üles ärkad.

Enamik lääne võhikuid nimetab tasandeid, mida läbitakse enne füüsilisele tasandile naasmist, unenägude nägemise staadiumiks. Tegelikult on unenäod üksnes seigad, mida kogeme füüsilisest tasandist erinevatel tasanditel. Need seigad toimuvad kogu aeg, kuid meie teadvus hoiab enamasti kinni füüsilisest tasandist ega pane teistelt teadvustasanditelt pärinevat infot tähele.

Enamik meist on keset unenägu äratuskella peale üles ärganud. Vahel oleme suutnud unenäo lõpuni vaadata, ilma et oleksime täielikult uuesti uinunud. See tähendab, et meil on meeles, et äratuskell helises, kuid jääme une ja ärkveloleku vahepeale, et unenägu lõpuni näha. Tihti õpitakse seda tegema psühhoanalüüsi ajal.

Sadhana’ga alustades on õige pea võimalik hakata niiviisi oma unenägusid teadvustama. Kui oskad mantra, kõrvaltvaatamise või mõne muu harjutuse abil keskenduda, õpid sa vaevata jälgima ka oma unenägude vaheldumist. Põgusa harjutamise järel paned tähele, et kõval asemel magades on su uni kergem ja see võimaldab sul sügava une seisundi järel kohe oma unenägusid teadvustada.

Unenägude vaheldumise ajal tasub korrata mantrat. Ehkki võid oma unenäos osaleda, suudad sa mantra või kõrvaltvaatajaga
samastudes jälgida unenägu nõnda, nagu vaataksid filmi, ja vaadelda ennast nagu näitlejat.

Unenägude teadvustamise harjutus aitab sul hästi aru saada, milline oled sa tasanditel, mis erinevad sulle tuntud teadvustasandist. Füüsilisest tasandist lahknevaid teadvustasandeid maksab tundma õppida eelkõige sellepärast, et taipaksid, et sinu ärkvelolek pole midagi vähemat ega rohkemat … kui kõigest üks teadvustasand.

Kui seda mõistad ja seda ühtelugu meeles pead, pole unenäoharjutusi enam tarvis, sest nad ajavad su pea lihtsalt pettekujutlusi täis. Nüüd tasub sügava une seisundi lõppemist teadvustades kohe üles tõusta ja mediteerima asuda … ning hoida enda meelt mõtetest võimalikult vabana.

 

Ram Dass

 

Allikas: Ram Dass “Pea meeles. Ole praegu siin” (Pilgrim, 2017)

Fotod: sharonkaram.com, pilgrimbooks.ee



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt