USA geoinsenerid plaanivad suurejoonelist planeediparanduse katsetust

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. mai 2013 kell 11:36



 

Kaks Harvardi inseneri on teada andnud, et nad plaanivad geoinsenerluse katsetust, mille käigus pihustatakse New Mexicos atmosfääri päikesevalgust tagasi peegeldavaid sulfaate. Kavas on saata kuumaõhupall üle 24 000 meetri kõrgusele ja pihustada taevasse sulfaatide aerosooli. Idee kohaselt peegeldavad osakesed päikesekiirgust tagasi, aidates sel moel Maa temperatuuri vähendada. Teadlased püüavad jäljendada vulkaanipurske mõju – purske käigus paiskub atmosfääri sarnaseid sulfaate.

 

Üks uurijatest, David Keith, ütleb, et geoinsenerlus võib olla taskukohane meetod globaalse soojenemise aeglustamiseks, kuid paljud teised teadlased on hoiatanud, et sellisel katsetusel võivad olla ootamatud ning kohutavad tagajärjed Maa ilmastikule ja toiduvarudele.

Keith, kes haldab Bill Gatesi loodud multimiljoni-fondi geoinsenerluse teadustöö jaoks, on varem tegelenud ka uuringuga, millega püüti tõestada suuremahulise geoinsenerluse projekti teostatavust. Praegune eksperiment saab teoks järgmise 12 kuu jooksul ja selle käigus uuritakse suure hulga osakeste mõju osoonikihi keemiale ning testitakse viise, kuidas teha sulfaatide aerosoole sobivas suuruses.

Kuna atmosfääri komplekssust on laboratooriumis võimatu simuleerida, siis pakub selline katsetus Keithi sõnul võimalust parandada mudeleid, kuidas on võimalik osoonikihti muuta suuremahulise sulfaatide pihustamisega. “Meie eesmärk ei ole muuta kliimat, vaid katsetada seda protsessi väikesemahuliselt. Otsene oht on väga väike,” kommenteeris Keith enda uuringut.

Eksperiment ei pruugi muuta kliimat, kuid keskkonnakaitsega tegelevad grupid on kritiseerinud seda ettevõtmist, öeldes, et geoinsenerluse globaalseid keskkonnakahjusid on küllaldasel määral tõestatud uuringute abil, mis modelleerisid ja uurisid vulkaanide tegevuse tõttu atmosfääri purskuva väävlitolmu mõju.

Sellised katsetused võivad potentsiaalselt kahjustada osoonikihti ning häirida normaalseid sademeid eriti troopilistel ja subtroopilistel aladel, mis aga omakorda ähvardab miljardite inimeste toiduvarusid. Samas ei mõjuta see kasvuhoonegaaside hulka atmosfääris ning ei aita pidurdada ookeanide happesuse tõusu. Samuti loob selline katsetus riski kliimateemalise rahvusvahelise konflikti tekkeks.

Eelmisel sügisel tekitas hulgaliselt vastuolulisi seisukohti Briti teadlaste katsetus, mille käigus plaaniti pihustada taevasse vett. Valitsuse rahastatud projekt jäeti pooleli, kuna seda takistasid vaidlused patentide pärast ja globaalsete mittetulundusühingute avalik vastuseis. Ka praegust eksperimenti plaaniv Keith oli Briti teadlaste töö vastu, kuna tema arvates ei oleks see projekt erinevalt tema uurimusest parandanud teadmisi geoinsenerluse riskidest ja efektiivsusest. Samas ütles ta: “Ma annan Briti valitsusele au, et nad püüdsid midagi ette võtta. Kuid neil oleks võinud olla parem uurimisprotsess, kuna need, kes selliste plaanide vastu on, näevad selle projekti sulgemist suure võiduna ning püüavad peatada ka teisi sarnaseid projekte.”

 

Allikad: Guardian 1, Guardian 2, Gizmodo

Pilt: geoengineeringwatch.org

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt