Moodsa aja suurimate terviseprobleemide taga võib olla populaarne taimemürk

27. aprill 2013 kell 11:19



roundup-pump-and-goUus USAs läbi viidud uuring näitas, et maailma populaarseima umbrohutõrje Roundupi massilise kasutamisega saab siduda peamisi terviseprobleeme ja mitut tõsist haigust.

 

Roundupi ja veel paarikümne populaarse herbitsiidi peamiseks koostisosaks on glüfosaat, mille töötas 1970ndatel välja suurfirma Monsanto. Alates 1996. aastast toodab Monsanto ka geneetiliselt muundatud seemneid, mis on glüfosaadi vastu resistentsed.

Eelmisel nädalal teadusajakirjas Entropy avaldatud artiklis väidetakse, et glüfosaadi jääke võib leida kõikjalt meie toidulaualt. Need võimendavad muude toidus sisalduvate mürkide ja saasteainete mõju ning koos häirivad nad keha normaalset talitust. Mõju on aeglane ning negatiivsed ilmingud tulevad välja alles siis, kui põletikud on kahjustanud rakusüsteeme üle terve keha. Tulemuseks on Lääne toitumistavadega seostatavad haigused nagu rasvumine, diabeet, südame- ja veresoonkonnahaigused, depressioon, autism, viljatus, vähk ja Alzheimeri tõbi.

Uurijad Stephanie Seneff ja Anthony Samsel rõhutavad, et nad on millegi väga olulise jälil, ning et teemat tuleb kindlasti edasi uurida.

Mitmete riikide keskkonnaaktivistid, tarbijate ühendused ja taimeteadlased on juba pikka aega hoiatanud, et glüfosaatide massiline kasutamine tekitab suuri probleeme nii taimedele, inimestele kui ka loomadele. Monsanto aga väidab, et aine on kasutamiseks ohutu ja et see on keskkonnale vähem ohtlik, kui teised kasutatavad herbitsiidid.

USA keskkonnainspekstioon (EPA) viib parasjagu läbi tavapärast glüfosaadi mõjude hindamist ja on määranud tähtajaks aasta 2015, kui selle aine kasutamise piiramine arutuse alla tuleb.

 

 

Allikad: Reuters, Entropy

Foto: the-plant-directory.co.uk

 

Toimetas Maarja Aljas