Rahandusekspert: Ärge võtke keskpankurite sõnu kullana

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

17. juuli 2013 kell 10:47



 

12. juulil ilmus finantsportaalis King World News Šveitsis asuva investeeringute juhtimise ettevõtte Matterhorn Asset Management asutaja Egon von Greyerzi artikkel, mis keskendub valuutasõjale, kulla hinna liikumisele ja maailmamajanduse kollapsile, soovitades investoritel valitsuste ja keskpankurite sõnavõttudesse kriitiliselt suhtuda.

 

Greyerz kirjutab, et investorid ei tohiks muretseda turgude lühiajaliste etteennustamatute kõikumiste pärast ja soovitab mitte kuulata valitsusi ega keskpankureid, kes teevad poliitilisi avaldusi, mis ei lähe paraku kokku nende tegudega. Investorid ei tohiks lasta end sellest mürast häirida ja peaksid vältima nende sõnade puhta kullana võtmist, sest vältimatute muutuste vastu pole mõtet võidelda. Selge on see, et valitsused pole võimelised jätkuvat majanduslangust ja põhivaluutade paratamatut kokkuvarisemist mitte mingite meetmetega peatama.

Alates föderaalpanga loomisest USA-s aastal 1913 on kõik valuutad kaotanud oma tegelikust väärtusest 97–99%. See tegelik väärtus on loomulikult mõõdetav kullas, mis on ainus raha, mida ei saa trükkida ja mis on vastu pidanud juba 5000 aastat. Paberraha väärtuse kollapsit näitab selgelt allolev graafik.

Jooniselt on näha, et enamikul valuutadel on vaid 1–3% mänguruumi, et muutuda täiesti väärtusetuks. See tundub olevat väga väike langus võrreldes viimase saja aasta jooksul toimunud langusega. Aga tänase seisuga võib see tähendada praeguse rahasüsteemi täielikku kokkuvarisemist.

Ajaloost on teada, et seda on juhtunud ka mitu korda varem ja nagu näitab järgmine graafik, kaotas denaar (hõberaha) Rooma impeeriumi ajal peaaegu 100% oma väärtusest ajavahemikus 180 kuni 300 pKr.

 

Aastal 180, vahetult enne hõbemüntide vermimise lõpetamist, kirjutas Rooma ajaloolane Cassius Dio: “Meie ajalugu vajub nüüd kuldsest kuningriigist raua ja rooste kuningriiki nagu roomlaste tänased teodki.”

Greyerz võrdleb aastat 180 pKr aastaga 1913, mil algas rahasüsteemi kokkuvarisemine. Järgmised paar aastat viivad lõpule selle, mis algas 1913, muutes paberraha täiesti väärtusetuks. Paraku lõpeb see allakäik ühtlasi ka kogu maailma majandusliku, rahandusliku, poliitilise, geopoliitilise ja moraalse allakäiguga, millega kaasneb maailma muutumine märksa ebameeldivamaks paigaks kui enne – “raua ja põrmu kuningriigiks”.

Greyerz ütleb, et see ajalooline sarnasus on tänapäeval nii asjakohane seetõttu, et tema arvates tõusevad kõik probleemid, mis said alguse aastal 2008, taas pinnale selle aasta sügisel. Keskpangad jätkavad oma rahatrükkimise poliitikat – nagu nad on seda kogu aeg teinud – ja valuutade, eriti USA dollari väärtus langeb kiiresti. Aktsiaturud jätkavad veel mõned kuud tänu sellele tõusu, aga see on turgude tüüpiline käitumine enne hüperinflatsiooni algust. Pärast seda tõusu, mis kestab tõenäoliselt umbes paar kuud, algab aktsiaturgudel pikaajaline karuturu-trend (karud (bears) mängivad aktsiaturu langusele, pullid (bulls) aktsiaturu tõusule – turu liikumine sõltub sellest, kummad on ülekaalus – toim.).

Greyerz rõhutab, et märkimisväärne on ka see, et 22 kuud kestnud kulla hinna korrektsioon on lõpusirgele jõudnud. 2122 kuud kestev tsükkel on kulla jaoks tüüpiline ja kui selle tsükli saba on üles liikunud, mis on just toimunud, algab liikumine allapoole. Samamoodi, kui algab septembris dollari liikumine allapoole, algab kulla järgmine suurem liikumine üles. Hõbeda hinna ülespoole liikumine toimub tõenäoliselt märksa kiiremini, aga seda iseloomustab suur volatiilsus ehk hinnakõikumine.

Kui Greyerz soovitas juunis investoritel kulda osta, mitte müüa, siis nüüd on veel viimane aeg osta kulda soodsa hinnaga. Ta rõhutab aga, et tegu peab olema füüsilise kullaga ja seda tuleb hoida väljaspool pangasüsteemi. Valuutasõdade ja majandusprobleemide süvenedes on füüsiline kuld üks väheseid varasid, mis tagab investorile meelerahu.

 

 

Allikas: King Word News

Foto: hangthebankers.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt