Abu Dhabi lähistel töötab maailma suurim päikeseenergiajaam

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. juuli 2013 kell 12:48



Võiks ju arvata, et maailma senise suurima naftatootjana on Araabia ühendemiraatidel vähe pistmist taastuvenergiaga, ent maailma suurim päikeseenergiajaam (avati 17. märtsil 2013) töötab just seal – riigi pealinna Abu Dhabi lähistel.

 

100-megavatise tootmisvõimsusega päikeseenergiajaam Abu Dhabist 120 kilomeetri kaugusel hakkab elektriga varustama tuhandeid majapidamisi ühendemiraatides ning loodetakse, et see vähendab umbes 175 000 tonni CO2 heitmete hulka aastas. 600 miljonit dollarit maksma läinud jaama Shams 1 ehitamine kestis kolm aastat.

Uusima tehnikaga energiajaam kasutab rohkem kui 258 000 peeglit, mis on paigutatud 768 kogujale, kattes 2,5-ruutkilomeetrist ala (285 jalgpalliväljakut). Kontsentreerides soojust otse päikeselt naftaga täidetud torudesse, toodab esimene jaam Shams 1  (šams tähendab araabia keeles päikest – toim.) auru, mis paneb tööle turbiini, mis omakorda genereerib elektrit.

Jaamas on ka õhkjahutussüsteem, mis vähendab märgatavalt veekasutust – vesi on teadupärast Abu Dhabi kõrbes kallis ressurss.

 

Shams 1 toodab elektrit 20 000 majapidamisele

“Lähis-Ida käes on peaaegu pool maailma taastuvenergia potentsiaalist,“ ütles Abengoa Solari  tegevjuht Satiago Seage. “Siinne päikeseenergia küllus võimaldab integreerida energiatootmisse säästva ja puhta energiaallika,“ lisas ta.

Plaanitava ökolinna Masdari tegevjuht Ahmed Al Jaber ütles, et nagu kogu ülejäänud maailm, seisab ka Lähis-Ida silmitsi üha suureneva energianõudlusega, üritades panustada oma ökoloogilise jalajälje vähendamisse. “Shams 1 on tähelepanuväärne saavutus tõestamaks, et taastuvenergia suudab toota elektrit, mis on säästlik, odav ja turvaline,“ sõnas ta.

 

Vaata videot:

 

Allikad: Humans Are Free, Daily Mail, BBC

Foto: www.popsci.com

 

Toimetas Meeli Seermaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt