Naabrite uudised: Soome finantsguru pani majandusele diagnoosi

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

19. august 2013 kell 9:12



 

Björn Wahlroos pani majandusele diagnoosi

Sõnakas ja kohati vastuoluline Soome finantsguru Björn Wahlroos pani diagnoosi nii Soome kui Euroopa Liidu majandusele. Esmalt andis ta teada, et nii Nokia langus kui kogu Soome majanduse jahenemine algas piltlikult iPadist, mis omakorda mõjutas esmalt Soome paberitööstust, kust majandusraskused levisid mujalegi.
Soome majandusele pani ta diagnoosi, et suurimad ohud on liiga suur avalik sektor ja kasvav tööpuudus ning soovitas kaaluda Eestiga sarnast nulltulumaksu ettevõtetele. Teiseks väitis ta, et praegused eurokeskpankurid on läbikukkunud ning eurot tuleks devalveerida, kuna hetkel on euro Euroopa Liidu konkurentsivõimele vaadates liiga tugev. Link 1, link 2, link 3.

 

Eestist toodav alkohol uputab Alkot ja Soomet

Alko tegevjuht väitis, et Eestist toodav alkohol vastab 150 Alko poe läbimüügile, kui Alko ketis on Soomes 350 poodi. Samas tegi ta ettepaneku, et alkoholi riiki toojad peaksid vastava koguse kuskil registreerima. Siinkohal tasuks mõelda, kas sotsiaalkampaaniat “Joome poole vähem” peaks tegema hoopis soome keeles? Link.

 

Helsingi koolimenüüsid muudeti õpilaste soove arvestades

Helsingis saavad alanud õppeaastal kooliõpilased koolis süüa just sellist toitu, nagu nad ise menüüsse soovitasid panna. Nimelt tehti pärast seda, kui aina rohkem õpilasi loobus koolilõunast, läbi põhjalik koolilõunaremont, võttes arvesse õpilaste soove. Muudatuste tulemusena vahetati välja paarkümmend toitu ja mitmete traditsiooniliste roogade retsepte muudeti.
Helsingis sööb koolides igapäevaselt 50 000 õpilast ja ühe koolilõuna hind on 1.90 eurot. Link 1, link 2.

 

Ameerikapärane kiirsöök vallutab Helsingit

Helsingis avatakse varsti nii Starbucks´i kohvik kui ka paar Burger King’i. Tervise seisukohalt see aina massi koguvale rahvale ilmselt kasu ei too. Link.

 

Diskussioon koolis kohustusliku rootsi keele ümber keeb 

Soomes koolides rootsi keele õppimise kohustuse ümber läheb keskustelu aina rohkem keema, kuna vastava kohustuslikkuse mahavõtmiseks esitatud avaldus on saanud allkirju üle 50 000-lt toetajalt ja seega peab parlament seda menetlema hakkama. Link.

 

Toimetas Ain Hinsberg

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt