Eesti esindajad pelgavad Kataloonia vabaduspüüdlustele hinnangut anda

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

17. september 2013 kell 10:12



Välisminister Urmas Paet hoidus esmaspäeval andmast hinnangut Kataloonia iseseisvustaotlusele, vahendas rahvusringhääling . Leedu ja Läti valitsusjuhid on möödunudnädalase Kataloonia inimketi kommenteerimisel olnud mõnevõrra avameelsemad, mistõttu on Hispaania nende avalduste tõttu vaibale kutsunud nii Läti kui Leedu suursaadiku.

 

“Hispaania on demokraatlik õigusriik, mistõttu pole kahtlust, et kõik riigi sisepoliitilised vaidlused leiavad demokraatliku lahenduse. Teadaolevalt peavad Hispaania keskvalitsus ja Kataloonia omavalitsus praegu dialoogi, nagu sellises olukorras kohane,” põhjendas Paet pressiesindaja vahendusel Postimehele. Tema sõnul pole väljastpoolt sekkumine vajalik ega kohane, sest pole põhjust eeldada, et dialoog ei viiks mõlemaid pooli rahuldavale tulemusele.

Leedu peaminister Algirdas Butkevičius ütles hiljutises usutluses Kataloonia ajakirjandusele, et Balti kett, millega Baltimaad protestisid 1989. aastal nõukogude okupatsiooni vastu, inspireeris katalaane, kes moodustasid eelmisel nädalal samuti inimketi iseseisvuse nõudmiseks. ”Mul on väga hea meel, et Leedu eeskuju inspireerib inimesi ka mujal,” ütles Butkevičius. “Usun, et iga maa peab järgima oma põhimõtteid või seadusi, ning leian, et iga maa peab selle tee ise valima. Minu arvates on rahumeelne viis solidaarsuse näitamiseks ja oma arvamuse väljaütlemiseks igati teretulnud.”

Läti peaministrer Valdis Dombrovskis on samuti katalaanide toetuseks sõna võtnud.

 

 

Allikad: BNS, Telegram, ERR, Postimees

Foto: Global Post

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt