Need 7 vürtsi aitavad põletada rasva ja toetavad tõhusalt tervist

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. oktoober 2013 kell 16:35



Vürtsidega saab meie tavapärased ja igavad road muuta kulinaarseks kunstiteoseks, kuid mitte ainult. Paljud on kuulnud ka vürtside tervist kosutavatest omadustest ehk sellest, et nad toimivad organismis antioksüdantidena, pakkudes meile kaitset põletike, seente, mikroobide ja muude patogeenide vastu.

 

Vähemtuntud on aga tõsiasi, et vürtsid on tõsised tegijad rasvapõletuse alal. Vürtside kuumutav toime toob vere naha pindmistesse kihtidesse, toimides omamoodi radiaatorina ja soojendades keha. Kiirenenud vereringe aitab kaasa ka kiiremale seedimisele ja jääkainete väljutamisele. Kombineerides tervislikke toiduvalikuid sobivate ürtidega, võite rahulolevalt nentida, et kaalukaotamine läheb eeldatust hõlpsamalt. Mõistagi on mõttekas panustada orgaanilistele maitsetaimedele ja vältida kiiritatud vürtse.

 

Kaneel on vürts, mis peaks kaalulangetajate menüüs kindlasti aukohal olema. Kaneel sisaldab rikkalikult kroomi (tuntud ka kui glükoosi tolerantsusfaktor), mis toimib veresuhkru stabiliseerija ja magusaisu vähendajana. Kliiniliselt on tõestatud, et kaneelist on tõhusalt kasu ka II tüübi diabeetikutel. Kaneel toimib põletikuvastaselt, stimuleerib vereringet ja pärsib vabade radikaalide tegevust. Uuring, milles osalejad tarvitasid 8 nädala jooksul 3 grammi kaneeli päevas näitas, et paranesid nii inimeste veresuhkru ja triglütseriidide näidud, kui ka kehamassi indeks (BMI) ja kaalunumbrid.

Kaneeli võib huvitava maitsenüansi saamiseks lisada nii kohvile, teele, kakaole kui smuutidesse. Juba ammu kuuluvad klassika hulka ahjus küpsetatud õunad kaneeliga, kuid proovige ka kreekapäraseid kaneeliga ülepuistatud ahjukartuleid. Lisa kaneeli julgelt kookidesse, pudrule, müslile ja kastmetesse.

 

Kardemon on teine vürts, mis sobib hästi kohvi ja teega. Tegu on ingveri perekonda kuuluva taimega, millel on tugevalt soojendav, limavedeldav ja hingamisteid avav toime. Parim oleks osta värskeid mahekardemoni seemneid ja need ise kodus pulbriks jahvatada.

Ayurveda meditsiini praktiseerijate väitel tugevdab kohvile lisatud kaneel, kardemon ja muskaatpähkel maitseelamust, kaitstes samaaegselt terviseprobleemide eest, mida joogiga muidu seostatakse.

 

Cayenne’i pipar on tuntud tervisevürts, eelkõige tuntakse seda tänu valuvaigistavale, verejookse peatavale ja südame-veresoonkonda stimuleerivale toimele. Aga cayenne võib aidata ka kaalu langetada, kui seda piisavalt sageli kasutada.

Kui te oma toite väga vürtsiseks ei taha teha, võite proovida cayenne’i tarbida koos veega: 1 tl kvaliteetset cayenne’i pipart klaasitäie vee kohta aitab põletada üleliigseid kilosid, leevendada südamehaigusi ja seedeprobleeme. Jook ei tundu nii terav, kui kasutate leiget või sooja vett.

NB! Vastupidiselt üldisele eelarvamusele võivad ja isegi peaksid cayenne’i tarvitama ka mao- ja soolehaavanditega inimesed. Uuringute põhjal aitab see vürts nimelt liigset happelisust neutraliseerides parandada tõhusalt peptilisi haavandeid ja hävitada baktereid.

 

Küüslauk on tuntud oma antibakteriaalsete, viiruste- ja parasiitidevastase omaduste poolest, kuid sisaldab ka fütokemikaale, mis aitavad sulatada rasvaladestusi. Küüslauk  toimib veresooni laiendavalt ja trombe ennetavalt, mis toob omakorda kaasa vereringe paranemise. Koos viimasega kiireneb ka seedimine ning mürkainete väljutamine, mis on kaalualandamise puhul samuti olulised faktorid.

Kõige kasulikum on küüslauku tarvitada ikkagi värskelt, nii pääsevad vilja antibiootilised  ja tervendavad omadused parimal moel toimetama. Kes salatilehte mässitud või tomati sisse pressitud värske küüslaugu söömist aga liiga ekstreemseks peab, sellele võib soovitada küüslauku koos meega.

 

Ka sibul sisaldab rasvapõletavaid fütokemikaale ja kroomi, mis hoiab veresuhkru stabiilsena, söögiisu kontrolli all ja suhkruhimu eemal. Oma maitserikkusega toidavad sibulad küllastustunnet, lisavad toitudele värskust ja mahtu ning hoiavad energiataseme ühtlasena. Sibulat on küüslaugust pisut lihtsam värskelt süüa, lisa seda kastmetele alles peale keetmist, lõika salatitesse või võileivale.

 

Kurkum on oma antioksüdantide rikkuse ja põletikuvastaste omaduste poolest kuulsam kui ükski teine vürts. Uuringud on tõestanud, et kurkum on kasulik ka erinevate kasvajate (nt rinna- ja eesnäärmevähi) ennetamisel ning vähirakkude hävitamisel, käivitades hälbinud rakkudes apoptoosi ehk programmeeritud raku surma mehhanismid.

Kurkum aitab vähendada maksas olevaid rasvaladestusi, mis aitab maksal omakorda tõhusamalt metaboliseerida tühjadest süsivesikutest ja liigsest suhkrust pärit rasvu.

NB! Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel kasulikel ühenditel veelgi paremini mõjule pääseda.

 

Ingver on kuulus oma soojendava toime poolest, kuid sellele lisaks kiirendab ingver ainevahetust, mis viib ka kiirenenud rasvapõletuseni. Ingver toetab immuunsüsteemi, leevendab liigesevalusid, vähendab iiveldust, kaitseb allergia eest ja alandab kolesteroolitaset.

Vürtsikas ingveritee koos sidrunimahla ja meega aitab vähendada söögiisu ja soojendada keha. Lisa ingverit kastmetele ja smuutidesse, riivi salatitesse ja isetehtud küpsetistesse.

NB! Ingverit ei soovitata kasutada soolehaavandite puhul.

 

 

Allikad: NCBI, NCBI 2, Ezine Aricles, Medical News Today, Natural News, Mind Body Green

Fotod: hgwallpaperstop.com, organicfacts.net, eccorazzi.com, garten.de, bz-berlin.de, alibaba.com, guideglobal.com

 

Toimetas Liisu Orav

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt