Mobiilirakendus kaardistab USA-s vaktsiinidest keeldujaid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. oktoober 2013 kell 18:30



Vaktsineerimine on muutunud väga vastuoluliseks teemaks, sest üha levivad seisukohad, et vaktsineerimine on ebavajalik või isegi ohtlik, kuigi paljud teadlased on näinud vaeva, et kunagi massiliselt inimesi tapnud epideemiaid välja juurida. Kuna vaktsineerimine on ravimifirmade jaoks väga tulus äri, on ettevaatlikus vaktsiinide suhtes igati õigustatud ning nüüd teeb vaktsiinidevastaseid murelikuks uus nutitelefonirakendus, kuhu saab üles märkida vaktsineerimisest loobujad.

 

Valitsuse poolt rahastatud ning Iowa ülikooli poolt väljatöötatud rakendus nimega Vaccine Refused võimaldab arstidel ning tavainimestel teha märge selle kohta, kui keegi keeldub vaktsineerimisest. Rakendusse saab sisestada infot patsiendi vanuse, soo ja põhjuste kohta kohta, miks kindlast vaktsiinist keelduti. Rakendus märgib kaardile ka asukoha, mis võimaldab ülevaate saada, millistes piirkondades on vaktsiinidest loobujaid rohkem. Kogu info on väidetavalt anonüümne ja seda hoiustatakse Iowa ülikoolis, et koostada parem ülevaade põhjustest, miks vaksiinidest keeldutakse, millistest vaktsiinidest kõige enam loobutakse ning millistel piirkondadel on potentsiaalne haigusrisk rohkete kindlast vaktsiinist keeldujate tõttu.

Rakenduse loojate sõnul loodi Vaccine Refused just mobiiliaplikatsiooni kujul, sest telefoniga on väga lihtne informatsiooni koguda ühisloome (crowdsourcing) raames. Kuna inimesed kasutavad tänapäeval väga palju oma telefone ja erinevaid rakendusi, saab nii lihtsalt ja kiiresti koguda infot, mille põhjal koostada korralik uurimus. John Mack, kes kirjeldas oma blogis, kuidas ta seda rakendust proovis, pakkus välja ka edasiarenduse, mis seisneks vaktsiinide kohta n-ö tõese info jagamises, kui inimene kaalub sellest keeldumist. Sellisel moel jagaks rakendus ka fakte, et inimene saaks teha paremini informeeritud valiku.

Ometi ei ole kõik sellest rakendusest vaimustuses. Vaktsiinide vastased muretsevad, et see võimaldab korraldada nõiajahi nendele, kes vaktsiinist keelduvad ning korraldama tulevikus näiteks sundvaktsineerimisi.

 

 

Allikad: iMedicalApps, Pharma Marketing Blog, Humans Are Free

 

Foto: ekraanikuva

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt