Tulevikutehnika: seade, mis tõlgib koerte mõtteid inimkeelde

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. jaanuar 2014 kell 18:00



Enamik loomaomanikke on vast mingil hetkel mõelnud, et oleks suureks abiks, kui inimene mõistaks loomade keelt. Nüüd on ühel ettevõttel küpsemas plaan, kuidas leevendada “keelebarjääri” inimeste ja koerte vahel. Projekt No More Woof korraldas rahakogumise kampaania, et luua prototüüp masinast, mis suudab tõlkida koerte mõtteid inglise keelde. Nüüdseks on neil raha olemas ning kuigi rõhutatakse, et seade vajab veel täiendamist ning tegu on vaid prototüübiga, saavad inimesed juba neid ette tellida. Seade peaks müüki tulema selle aasta aprillis.

 

No More Woof on projekt, mille taga on Skandinaavia uurimislabor Nordic Society for Invention and Discovery (NSID), mis on tuntud oma uuenduslike ja loominguliste ideede poolest: nende välja töötatud on iRock (kiiktool, mis laeb sinu iPadi), Flylamp ehk lendlamp (hõljuv lamp, mis liigub sul järel) ning Nebula 12 (siseruumis pilve tekitav lamp).

 

 

Nende idee järgi on maailm pidevas muutumises ning nad soovivad leida, leiutada ja arendada radikaalselt uusi ja ägedaid tooteid, millel oleks potentsiaal muuta maailma. Ettevõtte väitel on neil hetkel 10 toodet arendamises, sealhulgas lendav vaip, mobiiltelefonisüsteem energia hoiustamiseks, kuid No More Woof on nende seni kõige revolutsioonilisem leiutis.

 

Kuidas No More Woof töötab

No More Woof on leiutis, mis kasutab aju-arvuti liidese tarkvara, mikroarvutit ja EEG-d, et analüüsida koera mõttemustreid ja neid siis valjuhääldi abil tõlkida inimkeelde (tulevikus peaks saama valida inglise, prantsuse, hispaania ja mandariini keele vahel). Kõige algelisem prototüüp suudab eristada 2-3 mõttemustrit, milleks on kõige tõenäolisemalt väsimus, nälg ja uudishimu. Kõige arenenuma puhul aga lubatakse graveeritud kuldset koerasilti, suurt värvivalikut, et inimesed saaksid seda oma koera karvkattega kokku sobitada, ning algoritmilist õppimist, mis võimaldaks masinal end ise programmeerida ja seega õppida juurde koera mõtteid ning reaktsioone.

Ettevõte loodab leiutisele kaugemas tulevikus välja töötada võimaluse seadet isikustada, et see tuvastaks rohkem mõtteid ning isegi mõtete kombinatsioone, näiteks “Kes see naine on, ta tundub tore!”. Samuti loodetakse, et seade aitab invaliidistunud loomadel kontrollida oma kunstjäsemeid või et suudetakse luua kahesuunaline suhtlemisvõime. See aga nõuaks nii koerte mõtete tõlkimist meie keelde kui ka meie mõtete tõlkimist koertele arusaadavaks.

Vaata videot:

 

Allikad: Metro, No More Woof koduleht

Fotod: gizmag.com, rawstory.com, nomorewoof.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt