Narkopoliitika ümberhindamisest räägiti ka Davosi majandusfoorumil

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. jaanuar 2014 kell 9:15



Colombia president Juan Manuel Santos, endine ÜRO peasekretär Kofi Annan ja Texase kuberner Rick Perry arutasid neljapäeval Šveitsis Davosi majandusfoorumil uimastite dekriminaliseerimist. Annan ja Santos ning inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch esindaja Ken Roth taunisid narkootikumide keelamist kui nurjumisele määratud poliitikat ja soovitasid uut lähenemist.

 

“Ma usun, et uimastid on hävitanud palju inimesi, aga valitsuste vale poliitika on hävitanud palju rohkem,” ütles Annan.  “Kui me saime aru, et [alkoholi] keelamine ei toimi, oli meil julgust seda muuta.” Annani sõnul on narkoseaduste juures eriti taunitav nende mõju noortele, kes parimal juhul saavad kuriteoregistri, kuid võivad sattuda ka pikaks ajaks vanglasse.

Kanepi legaliseerimine USA Colorado ja Washingtoni osariigis on alles esimene samm, sõnas endine ÜRO juht ja väljendas lootust, et eeskuju võtavad ka teised, nii et “selle selgroog murtakse”.

2012. aasta novembris rahvahääletusel marihuaana seadustamise heaks kiitnud kahe Ühendriikide osariigi kõrval on seda ainsa riigina teinud Uruguay.

“Kui juhid ei suuda juhtida, võib rahvas neid selleks sundida,” arvas Annan. “Mis takistab meid üles tõusmast ja kõva kisa tegemast, nii et ükski poliitik ei saa seda eirata?”

Colombia on olnud pikalt USA liitlane narkovastases sõjas, kuid viimasel ajal on ka nemad hakanud küsima, kas täielik keeld ja seetõttu üha kasvav narkovägivald on ikka õigustatud. Santos rõhutas, et kui vaadata asja narkojõukudelt tulu äravõtmise aspektist, tuleks “teha seda kõigi uimastitega”. Tervise seisukohast peaks aga poliitika erinema, “sest kanep ei ole kokaiin”.

Santose sõnul ei jaga colombialaste enamus tema seisukohta ja suurem osa poliitikuist ei taha uimastipoliitikat üldse arutada. “Kui küsida inimestelt, kas te tahate uimastite legaliseerimist, ütlevad nad üldiselt ei, sest nad saavad aru, et uimastid on halvad ja mürgitavad lapsi,” rääkis ta. Narkokartellide lüpsilehmata jätmine oleks aga “inimkonnale suur teene”, rõhutas Santos, kelle meelest võiksid poliitikud olla vähem silmakirjalikud ja uutest lähenemisvõimalustest avalikult rääkida.

Ka Ethan Nadelmann, kes on narkopoliitikaga tegeleva ühenduse Drug Policy Alliance juht, ütles oma sõnavõtus, et on kaua aega mõelnud, mida oleks vaja, et veenda Davosi majandusfoorumi korraldajaid selles, et narkopoliitika saaks tähelepanu ürituse pealaval. Tema arvates on narkopoliitika reformimise teema küps, et saada ülemaailmseks poliitiliseks liikumiseks.

 

 

 

Allikad: BNS, Inter Press Service

Foto: exopoliticsgb.com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt