Ameerika lastearstide ühendus: pestitsiidide ohtlikkus ei ole tõestatud

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

15. märts 2013 kell 11:28



 

Ameerika pediaatrite akadeemia on esmakordselt tulnud välja ametliku seisukohaga mahetoidu ja selle tähtsuse suhtes lapse tervise ja arengu osas. Kuid paljud eksperdid leiavad, et heade kavatsustega esitatud dokument on sisu poolest kahtlaselt sarnane pestitsiide tootvate firmade avaliku arvamusega, väljendades seisukohta, et niikaua, kuni ei ole piisavalt veenvalt tõestatud agrokemikaalide ohtlikkust laste tervisele, võime eeldada, et need on ohutud.

 

Selles kahepalgelises raportis tõdetakse ühest küljest, et on selge, et mahetoidus on pestitsiidide jääke oluliselt vähem kui tavatoidus ja see on lapse tervise seisukohast oluline. Aga sealsamas kirjutatakse, et kuna väidetavalt puudub piisav tõendusmaterjal, et ainult mahetoidu tarbimine tagab parema tervise, siis ei ole veel täiesti kindel, kas pestitsiidid ikka on lastele ohtlikud. Ometi on piisavalt uurimusi, milles on pestitsiidide mõju seostatud närvisüsteemi kahjustuste ning tähelepanu- ja käitumishäirega (ADHD) lastel.

Peamine argument, mis näib olevat selle dokumendi järelduste põhjuseks, on see, et mahetoit on tingimata kallim kui tavatoit ja vanemad võivad selle võrra osta lastele vähem süüa. Seetõttu on pediaatrite akadeemia liikmed pealtnäha otsustanud täielikult ignoreerida pestitsiidide kahjulikku mõju ning soovitavad vanematel jätkata konventsionaalsel moel toodetud puu- ja juurviljade, täisteraviljatoodete ning madala rasvasisaldusega piimatoodete ostmist, hoolimata sellest, kuidas need toodetud on.

 

Pediaatrite grupp järgib agrokemikaalide tootjate eeskuju, andes mõista, et küsimus, kas pestitsiidid on lapse tervisele kahjulikud, jääb vastuseta niikaua, kuni uuringute tulemused näitavad kindlalt, et need seda on. Charlotte Vallaeys institutsioonist The Cornucopia Institute kirjutab, et tegelikult oleks vastavat teaduslikku uuringut, mis annaks piisavalt infot pestitsiidide mõju kohta lapse organismile, peaaegu võimatu korraldada.

Et katse annaks tõesti ümberlükkamatud argumendid, peaks uuringus osalema kaks gruppi: “mahegrupp“, mis oleks 100% mahetoidul ja “tavagrupp“, kes toituks ainult tavalisest dokumenteeritud pestitsiidijääkidega toidust. Kuna pestitsiidide mõju algab juba enne sündi ja nende mõju on pikaajaline, siis peaks see katse laienema emadele lapseootuse ajal ning kestma aastakümneid.

Mõlemad grupid peaks elama isoleerituna keskkonnast, et vältida keskkonnamürkide mõju ja mõlema grupi laste toitumine peaks olema identne, mis tähendaks vajadusel laste sunniviisilist söötmist. Nii et realistlikult on lastearstide liit püstitanud võimatu standardi, väites, et enne mahetoidu soosimist peab neil olema piisav teaduslik tõendusmaterjal, et mahetoit tõepoolest on pikas plaanis tervislikum kui tavatoit.

 

“Kui pestitsiididel on leitud toksiline ja kartsinogeenne mõju laboratooriumiloomadele, on leitud korrelatsioon pestitsiidide ja ADHD esinemissageduse vahel lastel ning on teada, et need põhjustavad neuroloogilist kahju talunikele ja nende lastele, peaks olema põhijärelduseks, et need on kahjulikud seni, kuni seda pole ümber lükatud, mitte vastupidi,“ kirjutab Vallaeys.

 

Peavooluteadus on teinud kemikaalide toksilisuse tõestamise peaaegu võimatuks, mis on tööstuste jaoks väga mugav. Kuna ei ole tõenäoline, et keegi kunagi suudab teostada piisavalt adekvaatse uuringu, mis täidab teaduskogukonna võimatult kõrgeid standardeid, jätkub kemikaalide kasutamine meie toidus. Kuid meie lapsed ei peaks selle eest vastutama, tõestades aastakümneid hiljem, et lastena tarbitud pestitsiidid kahjustasid nende tervist terveks eluks.

 

Allikad: Natural News, Rise Earth, Cornucopia Institute, AAP

 

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt