Florida föderaalkohtunik taasavab 9/11 juhtumi

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

8. aprill 2014 kell 11:24



“Järjekindlusetusest” ning mõningatest valitsuse “absurdsetest” juriidilistest argumentidest häirituna esitas kõrgelt hinnatud föderaalkohtunik William J. Zloch korralduse viia läbi üksikasjalik uurimine FBI dokumentides, mis käsitlevad Sarasotas 9/11 sündmustele eelnenud väidetava terroristliku tegevuse uurimist. Juhtum on huvipakkuv seetõttu, et isegi ametlikku versiooni uskuv kohtunik leiab loos mõrasid.

 

Fort Lauderdale’i USA ringkonnakohtu kohtunik William J. Zloch sõnas Justiitsministeeriumile, et ta ei ole veendunud FBI eelnevate dokumendiotsingute täpsuses, mistõttu kõik olulised dokumendid ei pruugi olla päevavalgele tulnud.

Kohtuasja väiteks on, et valitsus on informatsiooni kohaliku Saudi perekonna väidetavatest sidemetest terroristidega, kaasa arvatud 9/11 kaaperdaja Mohamed Atta ja endise Browardi kodaniku ning väidetava al-Qaeda liikme Adnan Shukrijumahga, ebakorrektselt käsitlenud. FBI peab läbi viima uurimise ning esitama kõikide leitud dokumentide koopiad juba 18. aprilliks, kõigest kaks nädalat peale korralduse esitamist.

Kohtuasi algatati algselt juba septembris 2012, kui FBI keeldus Teabevabaduse seaduse alusel esitatud palvel Sarasota uurimuse dokumentide koopiaid esitamast. 9/11 sündmustele eelnenud terroristliku tegevuse uuring Sarasotas oli esialgu salajane ning FBI uurimist algatada ei tahtnud. Zloch lükkas aga tagasi ka Justiitsministeeriumi palve jätta kõrvale 2012. aastal mittetulundusliku meediaväljaande BrowardBulldog.org poolt algatatud Teabevabaduse juhtum.

Alates aastats 2002 on mitmed allikad, kaasa arvatud USA Senat püüdnud taolisele informatsioonile ligi pääseda. Miami juristi Thomas Julini sõnul tegemist tohutu sammuga õiges suunas. Julini arvates näitab see, et föderaalkohtuniku eesmärgiks on olla kindel, et tõde tuleb päevavalgele.

 

FBI dokumendid on vastuolus avalike teadaannetega

Kuus kuud peale esialgse kohtuasja algatamist avaldas FBI ootamatult 35 osaliselt rahvusliku julgeoleku eesmärkidel mustaks tõmmatud lehekülge, sõnades, et rohkem asjassepuutuvaid dokumente neil esitada ei ole. Need avaldatud dokumendid olid aga täielikus vastuolus Sarasotas ja Miamis töötanud FBI agentide ütlustega, mille kohaselt uurimine mingisugustki terroristlikku tegevust ei tuvastanud.

BrowardBulldog.org avaldas 2011 aastal loo, milles paljastas Sarasota Saudiaraablastest paari Abdulaziz and Anoud al-Hijji kohta käiva uurimise, mille kohaselt paar oli kõigest kaks nädalat enne 9/11 sündmusi äkitsi oma kodust Sarasotas lahkunud Saudi-Araabiasse. Kõigest mõned tunnid peale New Yorki ja Washingtoni sündmusi, hakkasid al-Hijji naabrid FBI-d paari ootamatust lahkumisest teavitama.

Florida õiguskaitseministeeriumi dokumentide kohaselt jätkas FBI uurimist vähemalt aastani 2004, ehkki FBI siiski vastava uurimise toimumist ei avalikustanud.

Kui Sarasota juhtum 2011. aastal huviorbiiti sattus väideti tõesti, et kohalike ning Saudiaraablaste vahel ei leitud mingeidki seoseid, samas kui aprillis 2002 läbi viidud uurimuse kohaselt leidsid võimud kohaliku Saudi perekonna ja terrorirünnakutega seotud isikute vahel “mitmeid seoseid”. Zlochi korralduses seisab, et need ütlused näivad olevat selgelt vastuolulised. Sel ajaperioodil leidis aset uurimine, mille tulemusel ilmselgelt ilmnes teatud leidusid, kuid huvitaval kombel ei ole võimalik leida vastavat dokumentatsioonid. Juba ainuüksi see asjaolu paneb kohtu uskuma, et edasised FBI dokumentide uurimised on vajalikud.

Lisaks juhtistele FBI-le on Zloch esitanud nõude ka Justiitsministeeriumile avaldada igasugune uurimisse puutuv kostjate ja teiste valitsusasutuste vaheline dokumentatsioon Sarasota Saudiaraablaste kohta 6. juuniks.

 

Allikad: Neon Nettle, Browardbulldog 1, 2

Foto: bioedge.org

 

Toimetas Hendrik Mere

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt