Alar Ojastu: Me ei vaja uut erakonda – vajame uusi valijaid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. märts 2015 kell 9:10



ojastu“Ignorantsus on suhtumine “ma tean juba kõike”. See on väga ohtlik suhtumine, sest sellega kaasneb arengu lõpp, arengu lõpuga kaasneb aga tagasiminek,” kirjutab juhtimisekspert ja inspiratsioonikoolitaja Alar Ojastu oma mõtiskluses, kus leiab, et valitsus ei saa kunagi jõuda järgmisele tasemele, kui seda kõigepealt ei tee valijad ise, sest ainult tasemele 2.0 jõudnud inimene ei valiks enam taseme 1.0 inimesi võimule.

 

Küsimus ei ole selles, keda valida. Võti ei saa peituda “uues” erakonnas, valitsuses, parlamendi koosseisus.

Niikaua, kui inimajalugu mäletab, on kõik võimule pürginud poliitikud üle kogu maailma lubanud täpselt ühtesid ja samu asju: rahu, õiglus, headus, küllus, turvalisus, vabadus, võrdsus. Üle kogu maailma. 10 000 aastaga oleks see utoopia pidanud juba valmis saama, sest kui kõik poliitikud läbi ajaloo – mõtle, neid on kokku ilmselt olnud miljoneid –oleksid koostöös teinud ära selle, millest nad kõik räägivad, siis me ei peaks enam uusi poliitikuid valima, et nad saaksid veel 2000 aastat rääkida, kuidas nad kõik selle “asja” ära teevad… Ja muuseas suurendavad ka kaitsekulutusi.

Kelle vastu? Kõik poliitikud ju üle maailma: Venemaal, USA-s, Soomes, Lätis, Leedus, kõik nad lubavad ju rahu. On alati lubanud. Kui kõik
lubavad rahu, kelle eest me siis ennast kaitseme? Rahu on.

Seda välja arvatud juhul, kui valijad ikka ja jälle 2000, 3000, 4000, 10000 aastat – valivad uskuda, et sõda on. Oma valikuga lasevad nad sõjast rääkivatel valitsejatel sõda edasi kaitsekulutustega sponsoreerida ning toetavad sedasi maailma suurimat äri. Sellega lükkame edasi maailma, kus ei ole võimalik sõdida, sest keegi ei vali sõdimist.

Ei, küsimus ei ole, keda valida.
Küsimus on selles, kes valivad.

Võti kogu ühiskonna kardinaalsele muutumisele peitub hetkes, kui valijad ei usu enam võimatuid lubadusi. Võti peitub selles, et valijad õpivad eristama sigasid kägudest, aga selleks peab kõigepealt saama seast endast kägu. Tunneme ikka ära vaid selle, kes on meile tuttav. Miljonid tundsid Adolfi ära, sest nende sees oli Adolf ja nad valisid endale esindaja: hirm, ahnus, rumalus, vägivald.

Me ei vaja uut erakonda, vajame uusi valijaid. Seega, kui sa tahad inimestele seda, mida sa loodad, et poliitikud neile annavad, siis keskendu ainult ühele asjale: jaga nendega tarkust, jaga nendega tõde, ava nende silmad.

Level, millel me hetkel mängime, on sama level, mis viimased 4000+ aastat. Level 2 ei alga valitsusest. Level 2 algab siis, kui Level 1 valitsejad ei saa enam Level 2 valijatele Level 1 juttu rääkida, sest me näeme kõik sellest jutust läbi.

Ehk noored ja vanad peavad kasvama targemaks, sügavamaks, sisukamaks, avatumaks kui inimesed, keda nad seni valinud on, sest ainult sellisel juhul ei vali nad edaspidi samu inimesi.

Ma soovitan igaühele 2015. aastal siiralt lugeda kahte väga olulist raamatut. Mitte selleks, et nendes raamatutes oleks “lõplik tõde,” vaid selleks, et mõista, kuivõrd tõest kaugele me kollektiivselt senise elamis- ja valitsemisstrateegiaga oleme liikunud. Esimene on Jiddu Krishnamurti: “Üks ja ainus vabadus” ja teine David Icke´i “Meelepetted”.

Ignorantsus on suhtumine “ma tean juba kõike”. See on väga ohtlik suhtumine, sest sellega kaasneb arengu lõpp, arengu lõpuga kaasneb aga tagasiminek.

Mida rutem inimene võtab endale suhtumise “ma ei tea, kuidas asjad käivad”, seda rutem hakkab ta jälle küsimusi küsima ja kahtlema oma õpetajate õpetussõnades, et teada saada, mis on tegelik tõde, mitte kellegi kitsas arvamus.

Raamatud kujundavad mõtlemist ja kõik saab alguse mõtlemisest. Mõni kuu tagasi oli üks valimisreklaam, kus mees käis ja reaktiivlennukid lendasid üle pea. Keegi mõtles selle reklaami välja. Kas Dalai-laama paneks reklaami reaktiivlennukid? Või King? Või Gandhi? Või ükskõik milline inimene, kes päriselt rahu nimel töötab? Ei saaks panna, sest see läheks tema väärtustega vastuollu.

Psühholoogia-alased uuringud, sajad omasugused, on korduvalt tõestanud, et inimese käitumist mõjutavad sõnad ja sümbolid, mis on teda ümbritsevas keskkonnas. Mis on aga selle reklaami sümbolid (Taavi Rõivas, “Kindlalt edasi!”)?

Kui mõni poliitik ülalmainitud raamatud läbi töötab ja hakkab rääkima sellest tiivustatud juttu, annan mina oma hääle ja usun, et vähemalt 35 000 inimest teevad seda sama (vt näiteks Telegrami fännide arvu).

See on 2.0 poliitik.

Ma loodan, et tänased poliitikud mõtlevad, mida tähendab 35 000 inimest, kes on puutunud kokku infoga, mis seab kogu tänaste poliitikute poolt räägitava kahtluse alla. 35 000 paljuneb suust-suhu infona 5 aastaga sadadeks tuhandeteks eestlasteks, kes näevad maailma täiesti teistmoodi, kui poliitikud neile sellest rääkida püüavad. Mis juhtub siis, kui 200 000 inimest otsustavad teha täiesti uue Eesti?

See kõik on juhtumas reaalajas, just praegu.

Võib-olla peabki praegu nii olema, et vanakooli tegijad peavad oma lükked lõpuni tegema ja siis noored tegijad, varustatuna kaasaegse maailmapildi ja tarkvaraga, alustavad täiesti uue elujõuga. Nad ütlevad, et: “Aga hei, mis oleks kui kingiks ühe oma saare Lätile?” Me oleksime riigina üleilmsetes uudistes: “A small Northern country gifted a land to it’s neighbour and invites all the other countries in the world to come up with creative gifts for neighbours as well in order to promote global unity.” (väike põhjamaa riik kinkis oma naabrile maatüki ning kutsub ka teisi maailma riike üles globaalse ühtsuse edendamiseks oma naabritele loomingulisi kingitusi tegema – toim.)

Sellised ideed ei saa tulla, kui pole võimekust sellel tasemel mõelda. Kuidas saab jõuda uuele tasemele mõtlemises? Steve Jobs tegi LSD-d. Teised võtavad aja maha ja tutvuvad nende inimeste mõtetega, kes olid juba mõtlemises uuele tasemele jõudnud. Kombinatsioon on ilmselt kõige parem.

Mis oleks, kui meie tulevane president räägiks avalikult Youtube’is inglise keeles, et Eesti otsustas olla esimene riik maailmas, mis kuulutas välja igavese rahu ja ütles avalikult välja kõikidele maailma inimestele, et ei ole nõus enam sellist mängu mängima ja kulutame NATO-le lubatud 2% SKT-st haridusele, teadusele, ilusatele kunstidele, mis omakorda aitaks taastoota 2.0 inimesi ja 2.0 majandust. Ütleks, et sõbrad, wtf, mis toimub? Kõnetaks kõiki maailma noori?

See tekitaks ülestõusud kõikides riikides. Kõik nõuaksid sellist cooli presidenti, kes räägiks asjadest nii nagu nad on. See võib hetkel tunduda idealistlik, kuid üks hetk see juhtub nagunii.

Kas on üldse šanss, et see ei teeks hetkega noorte jaoks Eestit maailma kõige ägedamaks riigiks? Kõik noored tuleksid kaasa visiooniga luua läbipaistev, no bullshit ühiskond. Kümned tuhanded on ootel, aga selleks peab olema 2.0 president. Veateated kõrvaldatud ja uus tarkvara installitud. Kuid ainult 2.0 rahvas tunneb ära 2.0 presidendi.

Seega areneme kõik, kasvame koos. Me oleme tublid. Tänan kõiki raamatukirjastajaid, kõiki rännumehi, kõiki koolitajaid, kõiki õpetlasi, kõiki õpetajaid, kõiki eeskujusid. See on võimas, kui palju uut ja kasulikku üle Eesti iga nädal läbi interneti, raamatute ja seminaride iseenda ja maailma kohta õpitakse. Ma pole poliitikuid veel ühelgi isiksusearengu seminaril näinud, kuid kümneid tuhandeid poliitikaga mitte-tegelevaid inimesi küll.

Rahvas uueneb, upgrade´ub, saab kaks punkt nulliks. Ja kui õpilased on valmis, ilmuvad ka 2.0 õpetajad, poliitikud ja presidendid. Või pole neid siis sellisel kujul enam vaja.

 

Alar Ojastu

 

Allikas: Alar Ojastu Facebook

Foto: Marija Savic

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt