Inimene mõistab koera näoilmeid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. märts 2013 kell 18:03



 

TÜ teadusuudiste portaal Novaator tegi ülevaate USA Waldeni ülikooli uurimusest, mille kohaselt inimese võime teiste loomaliikide näoilmeid lugeda on kaasasündinud.

 

Ajakirjas Behavioral Processes ilmunud uurimuses pildistas psühholoog Tina Bloom politsei teenistuskoera erinevaid näoilmeid. Belgia lambakoera Mali peremees noomis, kiitis ja üllatas looma, hirmutas teda küünetangidega ning andis talle kibeda maitsega vedelikku. Üks abilistest teeskles kurjategijat, et muuta koer agressiivseks.

Seejärel näitas Bloom saadud fotosid 50 vabatahtlikule inimesele ja palus kirjeldada piltidel olevaid emotsioone. Kõige kergemini said inimesed aru koera rõõmust. Selle tundis õigesti ära 88 protsenti katsealustest.

Looma hirmu ja kurbust oli raskem märgata. Vaid 13 protsenti inimestest sai aru, kui koer tundis vastikust.

 

Huvitaval kombel lugesid looma näoilmeid õigesti ka need inimesed, kellel endal pole koera. See viitab, et võime loomade tundeid mõista on meile kaasa sündinud.

Koera agressiivsusest said ilma lemmikloomata vabatahtlikud isegi paremini aru kui koeraomanikud. Bloomi selgitusel võivad koerapidajad end igapäevaselt veenda, et nende lemmikloom pole kunagi vihane vaid hoopis mängutujus. See takistab ka teiste koerte raevu märkamist.

 

Allikas: Novaator

Toimetas Õnne Puhk



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt