Inimestel väheneb emotsioonide töötlemise võime

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. märts 2013 kell 15:55



 

Hiljuti avaldatud uuringu põhjal võib arvata, et inimesed on viimase saja aasta jooksul emotsionaalselt taandarenenud. Kui selline kurb tundeelamuslik allakäik jätkub, siis jääb lõpuks alles vaid hulk inimese sarnaseid roboteid, kes teevad oma igapäevatoimetusi ilma vähimagi emotsioonita.

 

Bristoli ülikooli uurijad on läbi viinud muljetavaldava analüüsi viimase saja aasta jooksul avaldatud kirjanduse kohta. Kogutud info näitab üldist emotsionaalsuse langust ja tugevat hirmu suurenemist alates 1970-ndatest.

Uuringus analüüsiti üle 5 miljonit ingliskeelset digitaalset raamatut meeleolu väljendavate sõnade sisalduse osas. Otsitavad sõnad jagati kuude kategooriasse – viha, vastikus, hirm, rõõm, kurbus ja üllatus. Alates 20. sajandi algusest on emotsioonide väljendamine kirjanduses tugevas languses, ainus emotsioon, mille puhul nähti tõusvat trendi 1970. aastatest, on hirm.

Rõõmu väljendavaid sõnu kasutatakse enim 1920-ndate ja 1960-ndate vahel avaldatud kirjanduses. Kurbuse väljendamine suureneb 1930-ndate paiku ning jõuab tippu II maailmasõja ajal. Briti inglise keel on kaotanud veel rohkem emotsionaalset väljenduslaadi kui Ameerika inglise keel.

 

Mis põhjustab tunnete väljendamise vähenemist?

Kõigepealt tekib küsimus, kas kogutud infot saab kanda üle ka inimkonnale. Võib-olla see, et kirjanikud väljendavad vähem emotsioone, ei tähenda tingimata inimeste üldist emotsionaalset allakäiku. Samas on üsna loogiline eeldada, et iga kultuuri kirjandus peegeldab otseselt seda kultuuri, eriti võttes arvesse selliste sündmuste mõju nagu II maailmasõda ja Suur Depressioon.

Kas sellist emotsionaalset haigust võib seostada järk-järgult suurenenud keskkonnasaaste mõjuga inimese kehale ja seetõttu ka ajukeemiale? Võib-olla muudavad toidu lisaained, massiline (psüühika)ravimite kasutamine ning vee fluoriseerimine meie aju ning piiravad inimlikkuse sügavamat väljendamist. Ka loov energia voolab viletsamini, kui keha on saastast ummistunud.

 

Kas sooviksid ennast tuimemaks muuta?

Kas me liigume emotsionaalse tuimenemise poole ning kas inimesed soovivad seda? Inimesed on aina vähem võimelised oma emotsioone haldama ja seetõttu pöörduvad keemiliste lahenduste poole, et enda aju välja lülitada. On irooniline, et samas oleme lahenduste keskel, mis kõik pakuvad tööriistu isiklikuks arenguks ja emotsioonide haldamiseks.

Meie käsutuses on emotsionaalse vabaduse tehnikad, visualiseerimise ja meditatsiooni tehnikad, kvantravi ja külgetõmbejõu seaduse lubadused. Kas need üldse toimivad? Või vaatame me otsa samasugusele olukorrale, mis valitseb kehakaalu suhtes? Ajal, kui on saadaval rohkem kehakaalu langetamise strateegiaid kui kunagi varem, on inimkond rohkem rasvunud kui enne.

 

Mida teha?

Kirjuta oma tunnetest! Õpi nendega toime tulema. Püüa mõista, kuidas sa iseendale vastu töötad ja halbu emotsioone taaslood, siis saad seda käitumist peatada, ilma et peaksid enda meelt tuimemaks muutma. Emotsioonid on hinge elujõud – kui need vähenevad, siis väheneb ka inimlikkus.

 

Allikad: Rise Earth, Natural News, Plos One

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt