Baroteraapia: 300-aastase meditsiinitehnoloogia uus hingamine

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

13. jaanuar 2021 kell 11:34



Foto: erakogu

“Kunagi postitasin oma sotsiaalmeediasse hingamismaskiga pilte, mille peale murelikumad uurisid, et kus ma olen ja kas minuga ikka kõik korras. Tegelikkuses istusin täiesti vabatahtlikult surve all kapslis, et maskiga hapnikku hingata,” kirjutab oma blogis Andri Peetso – ettevõtja, kel diagnoositi “ravimatu” sclerosis multiplex ning kes pärast eluviisi ja toitumise muutmist kõikidest haiguse sümptomitest vabanes.

 

Siiani on baroteraapia olnud vaid haiglates kasutusel kallis teraapiavorm, millele pääsesid ligi vaid keeruliste diagnoosidega patsiendid. Tänu tehnoloogia arengule (odavamaks ja kättesaadavamaks muutumisele) on baroteraapia viimastel aastatel üha enam populaarsust kogunud lihtsalt vahendina taastumise kiirendamiseks ja enesetunde tõstmiseks.

 

Aga mis asi on baroteraapia ja mida see teeb?

Baroteraapia on täpselt nagu ma sissejuhatuses kirjeldasin: sa lähed istud surve all kapslis ja hingad maskist puhast hapnikku sisse.

Iga-teisipäevane baroteraapia koosolek

Baroteraapia on tavapärases arstiteaduses eksisteerinud enam kui 300 aastat. Esimesed kambrid loodi juba 16. sajandil, ent laiemalt hakkas see levima 1960-1980 aastatel, mis ajast hakati seda kasutama ka haiglates. Ent haiglates säästetakse seda vaid pigem tavapärastele teraapiatele mittereageerivate tõsiste naha- ja närviinfektsioonide raviks.

Baroteraapia ise otseselt haiguseid ei ravi vaid ta pigem loob su kehale soodsa keskkonna enda naturaalsete tervenemise protsesside käivitamiseks. Ja tänu otsesele hapnikutaseme ning mitokondrite töövõime tõusule, saab su keha nendesse protsessidesse rohkem energiat suunata. See põhjendab ka miks on baroteraapiast abi leidnud hulga erinevate elustiilist tingitud ja krooniliste haigustega inimesi—millega muu Lääne meditsiin tihtipeale hätta jääb.

Mõned sellised seisukorrad on näiteks autoimmuunsed haigused, dementsus, neuropaatia, traumaatiline ajukahjustus või peapõrutus, posttraumaatiline stressihäire, krooniline väsimus, fibromüalgia, teatud tüüpi vähid, koekahjustused ja -traumad, autism, Lyme’i tõbi (+teised kaasinfektsioonid), insuldijärgne taastumine, jm.

Aga baroteraapia ei ole mingisugune imeravi ja see ei ole mõeldud kasutamaks ainsa ravimetoodina. Kui see väide enda eest ei räägi, siis tea, et baroteraapial on ka tugev sünergia paljude teiste funktsionaalsete teraapiatega (ja ravimitega), mis omakorda mõlema kasutegureid enam võimendab. Mõned sellised funktsionaalsed teraapiad on näiteks erinevad peptiiditeraapiad, punase valguse teraapia, hingamistehnikad, meditatsioon, taastusteraapiad, saun, neurotagasiside (neurofeedback), korralik toitumine ja õigesti valitud toidulisandid (sh. mikrotoitained tilgutist), jpt.

Baroteraapia kamber

Ja lihtsalt, et kogu see jutt ei tunduks soolapuhumisena, siis kopeerin Regionaalhaigla baroteraapia infolehelt:

Baroteraapia ehk HBO on ravimeetod, kus atmosfääriõhust kõrgema rõhuga puhast hapnikku kasutades suureneb lahustuva hapniku osakaal veres, plasmas ja teistes kehavedelikes ning kudedes, soodustades sellega kahjustatud kudede ja organite paranemist.

HBO positiivsed mõjud:
* vereringe parandamine organites ja kudedes;
* põletikuvastane toime;
* tursete vähendamine;
* haavade kiirem paranemine;
* verekapillaaride kasvu stimuleerimine;
* kollageeni sünteesi kiirendamine
* vähendab ravimite kasutamise vajadust, parandab organismi üldseisundit, tõstes lihastoonust ja töövõimet ning stabiliseerides psühhoemotsionaalset seisundit.

Baroteraapia protseduure kasutatakse verevarustuse häiretega seotud krooniliste ja onkoloogiliste haiguste ravis, ägeda kuulmiskaotuse, vingugaasimürgituse ja raskesti paranevate haavandite ravimisel, plastikakirurgia toetamiseks, kiiritusravi tüsistuste, kessoontõve jms korral.

 

Väike kõrvalepõige hapnikust rääkimiseks

Olen eelnevalt veidikene hingamise teemat käsitlenud: kuidas enamus inimesed ei hinga korrektselt ja miks nad peaksid. Ja nagu huvitavale teemale omane, on alati sellest rohkem rääkida. Kuna hingamine on nii iseenesestmõistetav osa meie olemusest, ei mõtle me hapnikust kui üliolulisest toitainest.

Kahtlemata tead, et hapnik on eluks vajalik, aga kas tead, milleks keha seda täpselt kasutab?

Mitokondrid on sinu rakkude jõujaamad

Ainus põhjus, miks me õhku oma kopsudesse hingame on, et meie mitokondrid vajavad seda energia tootmiseks. Adenosiintrifosfaati (ATP) on universaalne energia talletaja ja ülekandja, mis osaleb kõikide rakkude ainevahetuse protsessis ja mitokondrid on rakuenergiat tootvad organellid, mis vajavad hapnikku, et toota ATP-d.

Teisisõnu, on mitokondrid meie rakkude jõujaamad ja ATP on me keha energiavaluuta ning hapnikku sisse hingates anname oma mitokondritele vajaliku kütuse oma kehale energia tootmiseks. Seejärel, välja hingates vabaneme me selle protsessi käigus tekkinud jääkainetest.

Kõrvalmärkusena lisan, et seoses maailmas toimuvaga olen märganud levimas väärarusaama, et süsihappegaasi sisse tagasi hingamine oleks kuidagi kahjulik. Tegelikult on süsihappegaasil ja hapnikul kehas omapärane tasakaal, mille kohaselt suudab su keha tänu kõrgemale süsihappegaasi tasemele hoopis rohkem hapnikku omandada. Ja ka vastupidine on tõsi, mis on seotud minu eelmises postituses mainitud ülehingamise probleemiga. Samas, täiesti teine teema on välja hingates muuhulgas tekkivad ainevahetuse jääkained, mida ei tohiks me kohe kindlasti sisse tagasi hingata.

Mida rohkem vaba hapnikku su kehas ringleb, seda suurem on su kudede töövõime. Igapäevaelus on sinu vere hapniku saturatsioon juba 96-98%, mis tähendab, et su kehas on hapniku saturatsioon alati maksimumi lähedane, mistõttu on (tavaoludes) pigem keeruline kõrgemat hapniku taset saavutada, isegi kui sa hingad otse balloonist puhast hapnikku.

Teatud tingimustel on siiski võimalik hapniku sisalduse taset veres tõsta. Sellel põhjusel näiteks treenivad tippsportlased kõrgustes või kasutavad äärmuslikemaid meetodeid nagu veredoping. Nendel meetoditel on omad nüansid, kuid lõpuks ei ole muutused tegelikult kuigi suured, ent piisavalt, et tippsportlastele see vahe loeks.

See-eest suudab baroteraapia sinu kehasse kuni 1500% rohkem hapnikku toimetada, kui tavapärases olekus meretasemel õhu hingamine.

 

Kuidas baroteraapia nii hea on?

Baroteraapia efektiivsus peitub tema võimes täita terve punaste liblede kandesüsteem (100% saturatsioon) ja seejärel lahustada lisa hapnikku otse vereplasmasse.

Tavaoludes ei kanna vereplasma hapnikku, kuid surve all suudab plasma talletada kuni 15x rohkem hapnikku, kui punased verelibled.

Keha võime hapniku omastada ja süsihappegaasi välja hingata sõltub keskkonna rõhust, mistõttu ma ka eelnevalt eraldi meretaseme välja tõin.

Gaasidel on omadus liikuda kõrge kontsentratsiooni ja survega aladelt madala surve ja kontsentratsiooniga aladele. Senikaua kuni hapniku surve ja kontsentratsioon väljaspool sinu keha (õhus mida hingad) on kõrgem kui sinu kehas, siis hapnik liigub läbi sinu kopsude su vereringesse ja lõpuks sealtkaudu rakkudesse.

Selle hapniku liikumise kogus ja kiirus sõltuvad keskkonna rõhust. See on ka põhjus, miks baroteraapia ja kõrgustes treenimine toimib, kuigi kõrgustes treenimise kasutegur peitub vastupidises, hormeetilises protsessis (hüpoksia).

Hapnik ja süsinikdioksiid kehas

Mistahes kõrguses sa asud, õhus on alati 21% hapnikku. Ainus asi, mis kõrgusega muutub, on õhusurve. Meretasemel on õhusurve 760 mmHg ja hapniku surve 159 mmHg. 2500 meetri kõrgusel on õhusurve 564 mmHg ja hapniku surve 118 mmHg. See on see vahe, mis tekitab kõrgustes õhema õhukihi tunde.

Sarnane nähtus eksisteerib ka allpool meretaset. Kui sa langud sügavustesse, siis surve tõuseb ja seeläbi tõuseb ka sinu keha võime õhku ja hapnikku omastada. Mida sügavamale sa lähed, seda rohkem sinu keha hapnikku omastab.

Oxytherapy barokeskuse juhataja Anu Ool kirjutab:
Mõelge näiteks gaseeritud veele: kui te ostate pudeli gaseeritud vett, on pudel rõhu all ja süsinikdioksiidi gaasimullikesed on kokku surutud ning need on vees täielikult lahustunud. Seetõttu pole neid ka näha. Kui aga korki avama hakata ja rõhk pudelis langeb, suureneb gaasimullikeste läbimõõt ja nad muutuvad nähtavaks. Sarnane efekt tekib ka HBO kambris hapnikuga. See võimaldab hapnikul lahustuda otse vereplasmasse. Tänu sellele jõuab suurem kogus hapnikku kõigi keha rakkude ja organiteni ning toetab nende optimaalset funktsioneerimist.

Baroteraapia võimaldab seda survet kontrollida, mis omakorda võimaldab kontrollida, kui palju hapnikku saab teraapia ajal rakkudesse viia. Imendumise järel kasutab keha seda lisahapnikku ATP ja energia tootmiseks. See tõstab kudede töövõimet ja keha paranemise ning taastumisvõimet.

Vabasukeldumine

Barokambrit saab võrrelda ka 5-10 meetri sügavusel vee all olemisega. Funktsionaalses meditsiinis on levinud ka soovitused eelnevalt nimetatud haiguste käes kannatavatel inimestel hakata võimalusel tegelema (vaba)sukeldumisega.

Oluline on mainida ka, et säärast kõrgendatud hapniku taset ei ole võimalik saavutada tavaolukorras puhast hapnikku sisse hingates. Esiteks, on tavaoludes puhas hapnik meie kehale toksiline ja kui sa ei lisa sellele survet, siis su keha üle oma normi seda ei omasta.

 

Kokkuvõte

Baroteraapia on muljetavaldav tööriist parema tervise saavutamiseks, ent oluline on siiski konsulteerida teemaga kursis oleva tervishoiutöötajaga, kes saab kindlaks teha, et ikka tegeled õigete asjadega oma soovitud tulemuse saavutamiseks.

Ise tegin baroteraapiat mitmel eesmärgil: taastuda spordist, ravida põlvevigastust, taastada mikrobioomi tasakaalu ja lõhkuda mikrofilmi ning seoses oma hulgiskleroosi diagnoosiga.

Kuigi baroteraapiat on demonstreeritud efektiivse hulgiskleroosi leevendava teraapiana, siis (nagu ikka) läbi süsteemi mul seda teraapiat haiglast ei õnnestunud saada.

Ja see ei ole odav lõbu. Nagu ka eelnevalt viidatud Regionaalhaigla dokument kinnitab, siis “keskmiselt koosneb ravikuur 10-20 seansist, mõnedel juhtudel võib vaja minna kuni 40 raviseanssi”.

Omale ravikava koostades lähtusin USA HBO eksperdi Dr. Jason Sonnersi soovitusest kõigepealt laadida võimalikult lühikese aja jooksul minimaalselt 20 tundi kambris ja seejärel säilitada ühe seansiga nädalas. Tegelikult on tema sõnul on pikaajaliste kasutegurite saavutamiseks vaja teha 40-60 tundi 2-kuulise perioodi jooksul, millele järgnevad säilitamise seansid korra nädala või 2 jooksul.

Kohestest efektidest rääkides võid tunda teravamat mõistust ja üldist energiataseme tõusu. Lisaks on kogu see protseduur väga meditatiivne. Sa oled tund aega väikeses kapslis lõksus, muust maailmast täiesti eraldatud, mitte millegagi tegeleda ei saa: ainult sina ja su mõtted. Eeldusel muidugi, et ei vea nutividinaid sinna kaasa. Mõtle omi mõtteid, mediteeri, või tee väike uinak; lihtsalt aeg sinule endale. Minu arust juba ainuüksi seetõttu väärt kogemus.

Baroteraapia on oma olemuselt väga turvaline ja sellel ei ole kõrvalnähte. Küll aga eksisteerivad sellel mõningad vastunäidustused mis on seotud kõrvade ja kopsudega seonduvate probleemidega—tasub enne järgi uurida.

 

Veel baroteraapiaga kasutegureid

Vaadates eelnevalt mainitud haigusseisundite mehhanisme (mitokondrite väärtalitlus, põletik, immuunsüsteemi häired, närvide ja aju degeneratsioon, jne) mõistame, kuidas vähemalt mõni, kui mitte kõik allpool loetletud baroteraapia kasuteguritest nende seisundite käes kannatavate inimeste paranemist toetavad ja elukvaliteeti tõstavad.

  • Baroteraapia tugevdab organismi põhifunktsioone, parandades märkimisväärselt inimese füüsilist tervist
  • Turgutab immuunsüsteemi ja suurendab organismi võimet võidelda infektsioonidega
  • Pidurdab põletikutsütokiinide (need on signaalained organismis, mis võimendavad põletikulist immuunvastust, nt TNF-α, IL1 jt) aktiivsust ning samal ajal tõstab põletikuvastaste tsütokiinide (nt IL10 jt) taset
  • Toetab keha jääkainetest vabanemisel
  • Mõjub vananemisvastaselt
  • Parandab naha tervist
  • Soodustab uute veresoonte arenemist
  • Toimetab lisahapnikku keha ja aju puudustkannatavatesse piirkondadesse
  • Soodustab haavade paranemist (läbi vereringe paranemise ja kollageeni tootmise suurendamise)
  • On abiks kiiritus- ja keemiaravi talumisel
  • Stimuleerib luuüdi tootma rohkem tüvirakke
  • Soodustab  veresoonte ahenemise (vasokonstriktsioon) ja seeläbi kahjustatud kudede turse vähenemist
  • Suurendab nii ATP tootmist juba olemasolevates mitokondrites kui toetab ka mitokondrite biogeneesi. See omakorda suurendab raku võimekust rohkem energiat toota.
  • Antimikroobne / mikrobioomi tasakaalustav (anaeroobsete patogeenide vähenemine ja aeroobsete probiootikumide sisalduse suurenemine)

 

Andri Peetso

Edasi uurimiseks:



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt