HUVITAVAT LUGEMIST: SPARS-pandeemia stsenaarium kommunikatsiooni spetsialistidele aastast 2017

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

28. aprill 2021 kell 16:02



Fotod: ekraanikuvad

Johns Hopkinsi tervisejulgeoleku keskuses koostati aastal 2017 futuristlik stsenaarium “SPARS-pandeemia 2025–2028” rahvatervise riskikommunikatsiooni spetsialistidele, mis on loodud tulevikus puhkevate nakkushaiguste korral reageerimiseks. Dokument SPARS Pandemic scenario book on PDF-kujul internetist leitav ja väga huvitav lugemine, luues olukorra ülemaailmse pandeemia tekkest ja vastavast kommunikatsioonist ning inimeste reageerimisest. Stsenaariumi eesmärk on kujutada ette olukordi, mis pandeemia ajal ette võivad tulla ning läbi mängida erinevaid tegevusi ja kaaluda nende tagajärgi. Kõik see tuleb vägagi tuttav ette! Selle üllitise põhjal ei saa küll öelda, et koroonapandeemia tabas maailma ootamatult. Loe ise.

 

Keskuse SPARS-pandeemia õppuste narratiiv kujutab endast futuristlikku stsenaariumi, mis illustreerib kommunikatsioonidilemmasid meditsiiniliste vastumeetmete (medical countermeasures, MCM) osas, mis mitte eriti kauges tulevikus reaalsuseks võivad saada. Stsenaariumi eesmärgiks on panna kasutajad, nii isiklikult kui ka vestlustes teistega, kujutama ette dünaamilisi ja sageli konfliktseid asjaolusid ja olukordi, mille keskel MCM-ide arenduse, levitamise ja manustamise kommunikatsioon aset leiab.

 

Ränga tervishoiualase eriolukorra simulatsiooni haaratuna on stsenaariumi lugejatel võimalus mõttes „läbi mängida“ oma tegevused, kaaludes samas ka nende tagajärgi. Samal ajal on lugejatel võimalus vaagida, millised tänases keskkonnas rakendatavad meetmed võiksid hoida ära võrreldavaid kommunikatsioonidilemmasid või dilemmade liike tulevikus.

 

See rahvatervise kommunikatsiooni spetsialistidele ja riskikommunikatsiooni uurijatele mõeldud eneseharimise materjal katab tervet rida teemasid ja seonduvaid dilemmasid riskikommunikatsiooni, kuulujuttude juhtimise, ametkondade-vahelise sõnumite koordineerimise ja järjepidevuse, probleemilahenduse, ennetava ja leevendava meediasuhtluse, kultuurilise kompetentsuse ja eetiliste kaalutluste valdkonnas.

 

Kindlustamaks, et see stsenaarium annaks panuse kiireks tehnoloogiliseks innovatsiooniks ning ületaks osalejate ootusi, ammutas keskuse projektitiim informatsiooni valdkondade ekspertidelt, ajaloolistest ülevaadetest meditsiiniliste vastumeetmete kriisidest minevikus, kaasaegsetest meediakajastustest ning teaduskirjandusest sotsioloogia, eriolukorravalmiduse, tervisehariduse ning riski- ja kriisikommunikatsiooni vallas.

 

 

 

Kuigi dokumendis rõhutatakse, et “stsenaarium on hüpoteetiline; nakkusetekitaja, meditsiinilised vastumeetmed, tegelased, meediaeksperdid, sotsiaalmeediapostitused ja valitsusasutuste sammud on täielikult ja tervikuna väljamõeldud”, tuleb see nüüd, aastal 2021 lugejale vägagi tuttav ette. Ootamatu pandeemia? Kes seda enam usub… Imeline ravim? Ja-jah …

Siinkohal ka nimed, kes selle projekti valmimisel toimetasid:

Projektimeeskonna juht: Monica Schoch-Spana, PhD

Projektimeeskond: Matthew Shearer, MPH; Emily Brunson, PhD, antropoloogia abiprofessor ülikoolis Texas State University; Sanjana Ravi, MPH; Tara Kirk Sell, PhD, MA; Gigi Kwik Gronvall, PhD; Hannah Chandler, endine teadustöö assistent keskuses

Projekt lõpetatud: oktoober 2017

Ressursid:

 

Allikas: centerforhealthsecurity.org

Fotod: ekraanikuvad

 

Toimetas Sander Soomaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt