Kohvikupidaja Maie Rosman: ma loodan, et see kriis on hoovõtt ilusamaks ja vabamaks tulevikuks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

22. aprill 2021 kell 11:12



Viimasel aastal on peamiste tervisekaitsjatena välja toodud mask, kätepesu ja desovahendid, tervislik eluviis üldisemalt on jäänud tagaplaanile. Kui suurt rolli mängib meie enesetundes tervislik toit? Telliskivis asuva kohviku “SIIN” omanik Maie Rosman räägib järgnevas intervjuus koroonakriisi mõjust kohvikupidamisele, tervislikust toitumisest ning jagab lugejaga kevadise tervist tugevdava karulaugupesto retsepti.  

 

Toitumises on hea eeskujuks võtta Hippokratese ütlust “Toit olgu su ravim ja ravim su toit”. Kui inimene toidab end värske ja elusa toiduga, siis keha on tasakaalus. Tasakaal on terve püsimise alustala.

Tervislik toit on selline, mis ainult ei täida, vaid ka toidab, toit, millest keha omastab vitamiinid ja mineraalid võimalikult värskel, puhtal ja töötlemata kujul. Olen täheldanud, kui otseselt toiduvalik kehas toimuvaid protsesse mõjutab. Niipea kui vahel satub lauale rohkem gluteeni või piimatooteid, reageerib keha väsimuse, kerge kurguvalu või kerge nohuga. Ehk keha väljutab lima, mida ebasobiv toit kehas tekitab.

Rasvane töödeldud toit toob hetkelise maitsenaudingu ja täiskõhutunde, ent keha jääb tühjaks. Kui söön rohkelt värsket ja puhast toitu, on hommikul kerge ärgata, mõtted on klaarid ja päevaseid toimetusi saadab edu. Kui tervisliku toidu tähtsust ja soovitusi reklaamitaks samas mahus nagu maski ja desovahendi olulisust, siis julgen eeldada, et inimesed püsiksid tervemad nii füüsiliselt kui ka vaimselt.

 

Kuidas on koroonakriis teid ettevõtjana mõjutanud?

See huvitav olukord on aidanud enda jaoks uuesti lahti mõtestada universaalset tõde, et ainus, milles siin elus saab kindel olla, on see, et kõik on muutumises ja igaühe enda otsustada on, kas ta soovib muutuse vastu võidelda või kohaneda. Meie kohviku nelja tegutsemisaasta parim aeg külastatavuse osas eelnes vahetult esimesele lainele. Kui saabus esimene laine, siis sulgesime kohviku kaheks kuuks. Mitte hirmust viiruse ees, vaid soovist puhata ja nautida seda kingitud aega, mille jooksul sai rahulikult perega kodus olla. Taasavades oli tunda ca 40% langust külastatavuse osas.



Sügisel hakkas juba sulgemisele eelnev hea aeg taastuma, ent niipea, kui uus hirmukampaania algas, hakkas ka märgatavalt vähem rahvast käima. Riik toetas heldelt ettevõtteid, ent meie oma kohvikuga toetusele ei kvalifitseerunud oma väiksuse tõttu, mis oleks olnud eeliseks mikroettevõtte toetuse pälvimisel, ent kuna toitlustusettevõtetele oli eraldi meede, milleks me ei kvaifitseerunud, siis vahepealne tühimik tuli täita oma taskust. Hoolimata finantsilisest langusest on see olukord pannud nägema võimalusi ja hoidma lootusrikast suhtumist ning panustama veel rohkem sellesse, et see, mida teed, loob väärtust, pakkudes puhast ja tervist toetavat toitu.

Kohviku “SIIN” hing – kokk Ants

 

Kas praegused piirangud on teie arvates mõistlikud?

Rõõm on näha, et inimesed soovivad olla terved. Hoolsalt kantakse maski ja desinfitseeritakse käsi. Käesolevaks hetkeks on pandeemia olukord kestnud üle aasta ja on juba võimalik järeldusi teha. Enamikus riikides, kus maskikandmine kohustuslikuks muudeti, tõusid nakatumiste numbrid hüppeliselt. Vähesed riigid ja USA osariigid (näiteks Rootsi, USA-s Lõuna-Dakota), kus piirangud on olnud minimaalsed ning keskendutud otseselt haigetega tegelemisele, on näitajad hämmastaval kombel paremad kui rangete piirangutega riikides. Boonusena on rahva vaimne tervis heas seisus, tööpuudus minimaalne ja õppetöö pole katkenud. Samas kriis ja lagunemine viib millegi parema juurde ja ma väga loodan, et kogu see olukord on tegelikkuses hoovõtt ilusamaks ja vabamaks tulevikuks. Tulevikuks, kus keskendutakse sellele, mis on päriselt oluline. Sellele, kuidas hoida ühiskonda, iga inimest ning loodust tasakaalus ja tervena.

 

Oma kliente vaadates, kuidas on teie arvetes need piirangud inimesi mõjutanud?

Mul on hea meel, et paljud meie armsad püsikliendid on püsinud terved ja on jätkuvalt rõõmsad ning tööd pole kaotatud, vaid seda on isegi veidi juurde tekkinud. Siiski on ka neid, keda on valitsuse poolt tehtud otsused tugevalt mõjutanud ja vähendanud sissetulekut ning löönud plaanid segamini eneseteostusel. Märgata on ka seda, et inimesed on pidevas kerges hirmus n-ö eksimise ees, kui peaks kogemata aevastama, köhatama, nuuskama või ilma maskita tulema.

Oleme hoidnud kohviku koroonavaba alana, kus on puudunud hirmu külvavad sildid, piiravad lindid, range maskikohustus. Selle asemel mängib rõõmus ja helge muusika, inimestel on naeratused näol ja tunne, et elu on ilus. Paljud kohviku külalised on öelnud, et kohvikusse tulles astuksid nagu rõõmu oaasi, kus elu on jätkuvalt täisväärtuslik.

 

Kas saad jagada mõnda head retsepti, mis just praegu aitaks tervist tugevdada?

Karulauk on just nina välja pistmas. Karulauk on kehale tõeline kingitus, toetades puhastumist ja noorenemist. Karulaugust saab palju kasulikku C-vitamiini, mis on viiruste ajal üks põhilisi immuunsüsteemi toetajaid. Lisaks sisaldab karulauk rohkelt boori, mis aitab D-vitamiinil imenduda. D-vitamiin on immuunsüsteemi dirigentvitamiin, mille kõrgem tase aitab hoiduda viirustesse nakatumast. Vanarahvas on teadnud rääkida, et karulaugu söömine lööb naha särama ja on ilu allikaks. Mulle meeldib karulauku puhtalt krõmpsutada või siis pestot suristada. Pesto saab eriti hea ja toitev järgnevate koostisosadega:

100 g värsket karulauku

70 g India pähkleid

70 g seedermänniseemneid

80 ml Kalamata või muud kvaliteetset oliiviõli

1/3 tl Himaalaja soola

1 spl vahtrasiirupit

1/2 värske sidruni mahl

Rösti India pähkleid ja seedermänniseemneid ning lase veidi jahtuda. Blenderda kõik koostisosad. Kui eelistad veidi pehmemat maitset, siis poole karulaugu kogusest võib asendada basiiliku, spinati, naadi või nõgesega. Pesto sobib imehästi leivamäärdeks, ent on veelgi väekam, kui röstida ahjus juurikaid ja köögivilju, mida pestoga serveerida.

 

Kohviku “SIIN” leiad Facebookist.

Fotod: erakogu

 

Intervjueeris Hando Tõnumaa

Toimetas Sander Soomaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.