Seller ja artišokk võivad hävitada kõhunäärmevähi rakke

19. august 2013 kell 13:33



celery-not-as-blue

Seller ja artišokk sisaldavad flavonoide apigeniin ja luteoliin, mis on võimelised laboratoorsetes tingimustes hävitama inimese kõhunäärmevähi rakke, pidurdades olulise ensüümi aktiivsust, vahendab ERR-i teadusuudiste portaal.

 

Apigeniin viis üksinda manustatuna kahe agressiivse kõhunäärmevähi rakuliini surmani. Parimad tulemused saadi aga rakkude eeltöötlusel apigeniiniga 24 tunni jooksul ning seejärel keemiaravimi nimega gemtsitabiini manustamisel 36 tunni vältel. Kõige olulisem näib seejuures olevat just flavonoidide kasutamine eeltöötlusena, mitte aga nende kasutamine keemaravimiga samaaegselt.

Ühes uuritud rakuliinis täheldati sellist rakusurma isegi 43.8 protsendil flavonoidiga töödeldud rakkudel.

Kõhunäärmevähk on väga agressiivne kasvaja ning avaldab vaid väheseid varajasi sümptomeid, mistõttu haigus avastatakse enamasti siis, kui see on juba levinud.

 

 

Loe pikemalt: ERR Teadus, Science Daily

Originaaluuring: Molecular Nutrition and Food Research

Foto: healpd.com

 

Toimetas Mariann Joonas