Lasteombudsman: Lapsel peab olema koolis hea olla

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. september 2013 kell 16:20



Lasteombudsman ja õiguskantsler Indrek Teder pani kooliaasta alguse tervituses õpilastele südamele, et nad austaks ja hoiaks kõiki koolipere liikmeid ning astuks välja nende kaitseks, kellele liiga tehakse, vahendas BNS.

 

Teder kutsus lapsevanemaid üles lapsi rohkem tunnustama ja toetama ning juhtis tähelepanu õpetajate rollile laste väärtussüsteemi kujunemises.

Ta rõhutas oma pöördumises, et hea haridus tähendab midagi muud kui head hinded tunnistusel – see tähendab haritust. Lisaks märkis ta, et selleks, et lapses säiliks loovus, uudishimulikkus ja avastamisrõõm, peab tal olema koolis hea olla. Lapsel on koolis hea olla ja õppida, kui teda märgatakse ja tunnustatakse ning austatakse tema erinevusi, kui teda ei kiusata, kui lapsevanemad tunnevad huvi tema  koolielu vastu ning kui lisaks koolitööle jääb igas päevas aega puhkamiseks ja mängimiseks.

Tuletamaks koolijuhtidele ja õpetajatele meelde puhkuse ja mängu olulisust laste arengus, saatis lasteombudsman augusti lõpus Eesti koolide direktoritele ringkirja, milles juhtis tähelepanu kontrolltööde läbiviimiseks kehtestatud nõuetele, kuna õpilastelt laekunud mitmetes avaldustes kurdeti, et õpetajad ei järgi alati kontrolltööde planeerimisele kehtestatud reegleid.

Kooliaasta alguse tervituses tõstis lasteombudsman esile ka õpetajate vastutusrikast rolli laste õpetamisel ja kasvatamisel, toonitades, et lisaks teadmiste edasi andmisele on õpetaja ka eeskuju ja väärtuste kandja. Lapsevanematele pani lasteombudsman südamele, et nad ei unustaks, kui suur roll on neil oma lapse koolirõõmu loomises ja hoidmises ning et nende lugupidav ja toetav suhtumine kooli ja õpetajatesse kandub üle ka lapsele.

 

Allikad: BNS, ERR

Foto: www.honeywellnow.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt